Portfolio betekent map of portefeuille (Frans/Engels). Het begrip portfolio komt uit de kunst- en architectuurwereld. Een beeldend kunstenaar kan met een map met tekeningen, foto's en recensies een potentiële opdrachtgever een indruk geven van de aard en kwaliteit van zijn werk. Met behulp van dit portfolio kunnen opdrachten worden verworven.
Bedrijven gebruiken bedrijfsportfolio's om te laten zien wat voor soort projecten en werkzaamheden ze hebben gedaan bij verschillende opdrachtgevers, om op die manier weer nieuwe opdrachten binnen te halen.
In het onderwijs bevat een portfolio o.a. producten en bewijzen, die een indruk geven van wat een leerling of student kan. Een formele definitie is: "Een portfolio is een georganiseerde, doelgerichte documentatie van de professionele groei en van het leerproces van een student. Het portfolio bevat een collectie van bewijsmateriaal waarmee de student zijn competenties, kennis en vaardigheden als zich onwikkelende professional zichtbaar maakt. Het portfolio is een instrument in handen van de student." (Uit: Ritzen en Kösters, 2002, p.1)
Portfolio's kunnen overzichten, materiaal en beschouwingen bevatten:
(Uit: Bom, W., Klarus, R. en Nieskens, M. ,2001, blz. 21)
In de literatuur worden de volgende soorten portfolio's onderscheiden (Wolf (1997) in Ritzen en Kösters 2002, p.1):
In een portfolio kunnen de verschillende bovengenoemde soorten en functies elkaar overlappen.
Een portfolio kan bestaan uit een map met op papier vastgelegde
gegevens, beschrijvingen en bewijsstukken. Als het nodig is, worden er
kopieën gemaakt voor beoordelingen door assessoren.
Tegenwoordig worden steeds vaker digitale portfolio's
ingevoerd. De portfolio's worden op het
intranet van de instelling geplaatst en zijn soms via het internet
toegankelijk. Digitale portfolio's hebben
verschillende voordelen:
Bom, W., Klarus, R. en Nieskens, M. (2001). Portfolio in opleiding en bedrijf: Hertogenbosch: CINOP.
Ritzen, M. en Kösters, J.M.P. (2002). ‘ Mogelijke functies van een portfolio binnen een competentiegericht curriculum'. Onderzoek Van Onderwijs, jrg.31, nr.1, pp. 3-7.
Wolf, K., Lichtenstein, G., Stevenson, C., (1997). Portfolios in teacher education. In: Strange, J.H. (Ed.), Evaluating teaching: a guide to current thinking and best practice (193-214). Thousands Oaks, CA: Corwin Press Inc )