04-04-04
World Wide Website

Een website maken 

Website en homepage

Een website bestaat uit een verzameling pagina's met informatie op het internet. We maken onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke websites. De zakelijke websites kunnen dienen ter ondersteuning van een bedrijf of om er direct geld mee verdienen zoals bij webshops. De persoonlijke websites kunnen van allerlei aard zijn. Je kunt er informatie over kwijt over jezelf, je hobby's, je favoriete onderwerp, muziekgroep, enz.
Vaak wordt een website ook homepage genoemd. In feit is een homepage de startpagina van de verzameling pagina's van je website.

Hoe kom je aan een website?

 • Via je internetprovider. Bij je eigen Internetverbinding (kabel, telefoon of ADSL) geeft je provider ruimte op zijn computer om een website te plaatsen. Deze is dan via internet te bekijken.
  Providers: Tele2KPN en  XS4all.
 • Van een hostingbedrijf. Je betaalt voor een domeinnaam, eventuele ruimte en soms extra diensten. Een domeinnaam is de naam van je website en is tevens het adres van je site op internet. De domeinnaam van deze site is miekedewaal.nl.
  Hostingbedrijven: hosting.startpagina.nl en Webhosting reviews
 • Gratis. Het is ook mogelijk ruimte voor een eigen website of homepage gratis op het internet te krijgen en daar je website te maken. Je moet soms wel wat reclame op je site accepteren.
  gratis site bij: EveryOneWeb  duidelijke uitleg en veelvoorbeelden.
  Zieook  Google gratis websites voor meer leveranciers van gratis sites. Sommigen bieden allerlei mogelijkheden zoals gastenboek, forum, fotoalbums, je profiel, meer dan 1 pagina.
  Let op sommige zijn slechts voor korte tijd gratis en andere helemaal niet.
 • Via een (gratis) weblogsite. Je kunt een weblogsite vaak ook gebruiken om er een homepage of website van te maken. Zie verder de informatie over weblogs

Hoe maak je een website?

Een website is in een speciale taal of code geschreven: HTML. Dat betekent Hyper Text Markup Language.
Klik in Internet Explorer op "Beeld", klik dan op "Bron". Nu zie je de code waarin de website is geschreven. In Firefox: "Extra", "Webontwikkelaar", "Paginabron" en in Google Chrome: "Aanpassen en beheren", "Extra", "Bron weergeven".
De tekst kun je  maken met een eenvoudige tekst-editor zoals Notepad++CoffeeCup en zie verder  Homepage maken editors
Er zijn ook editors, waarbij je geen HTML hoeft te gebruiken, maar rechtsreeks in gewone taal kunt typen. Bijvoorbeeld het programma SharePoint Designer en Kompozer. Zulke editors worden WYSWYG-editors genoemd (What You See Is What You Get). Leejoo gratis editors (HTML en WYSIWYG)
Op de gratis websites op het Internet kun je meestal in gewone taal en in  HTML werken.

Allerlei handige pagina's

Werken met HTML