04-04-04
World Wide Website

Hoe werkt Internet?

Internet bestaat uit miljoenen computers over de hele wereld die met elkaar kunnen communiceren.
Als je je computer thuis op het Internet wilt aansluiten, doe je dat meestal met behulp van een provider. "Provider" betekent letterlijk "leverancier". Bij deze leverancier "koop" je  een internetabonnement. Je krijgt dan via de computer van de provider toegang tot het internet.
Bekende providers zijn   Tele2, Telfort, KPN, Vodafone en XS4all.

Je kunt met verschillende soorten computers op het internet:

 • Een PC,  persoonlijke computer:
  Dit is een computer die je op een vaste plek in je huis of op kantoor hebt staan. De computer bestaat uit verschillende onderdelen: de systeemkast, een beeldscherm, een toetsenbord en een muis. De naam persoonlijke computer komt nog uit de tijd dat computers grote (kantoor-)systemen waren, waarmee je samen met anderen, met een terminal verbonden was (bijvoorbeeld een toetsenbord.)
 • Een laptop, schootcomputer of notebook:
  Dit is een draagbare pc, die tevens een toetsenbord, muis en beeldscherm  bevat. Je kan deze in principe overal mee naar toe nemen en de computer heeft een oplaadbare batterij.
 • Een tablet of tabletcomputer:
  Bij deze kleine draagbare computers heb je geen muis of toetsenbord of muis meer nodig, maar kun je door een aanraakscherm met de computer communiceren.
 • Een smartphone (letterlijk een slimme telefoon):
  Veel (draagbare) telefoons hebben, behalve telefoneren, nog veel meer functies. Het zijn in wezen kleine zakcomputers met aanraakschermen. Je kunt ze ook als fototoestel gebruiken en de foto's meteen op internet plaatsen.

Cloud computing

Bij cloud computing plaats je je gegevens op een andere computer dan die van je zelf. Je kunt ook gebruik maken van software die niet op je eigen computer staat. De externe computers zijn van dienstverleners, die de diensten al dan niet gratis verlenen. Omdat je niet precies weet, waar de locatie van de externe computer zich bevindt, wordt er gesproken van "cloud" (wolk).

Redenen om gebruik te maken van cloud computing zijn onder andere het beschikken over extra gegevensruimte, het besparen op onderhoudskosten van ingewikkelde software en het bewaren van back-ups.

Meer informatie:

Internet en de computer:

The cloud