Toelichting

I.v.m. met een allergie voor koriander (ketoembar) van mijn echtgenoot, probeer ik zo veel mogelijk zelf de mengsels samen te stellen zonder koriander. Daarnaast proberen we weinig zout en suiker te gebruiken. 

Onder aan elke beschrijving heb ik de voedingswaarden van kant- en klare kruiden van fabrikanten toegevoegd. (o.a. Verstegen en Conimex) en met name  het zout-, suiker en koriandergehalte benadrukt.

Zie voor uitgebreide opgaven van de voedingswaarden de pagina's over kruidenmixen en gehaktkruiden

Maten en gewichten

  • 1 kruidenpotje = ±75 ml
  • 1 theelepel = 5 ml /5 cc
  • 1 eetlepel = 15 ml / 15 cc
  • 1 suikerklont (middel) = 3,9 gram
  • 1 eetlepel suiker = 10 g
  • 1 eetlepel zout = 11 g

Meer in: maten en gewichten

Websites

Braad- en grillkruiden (eigen mengsel)

 

  • 1 theelepel foelie
  • 1 theelepel gember (djahe)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel majoraan
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder, gerookt
  • 1 theelepel peper, zwart
  • ½ theelepel piment
  • 1 theelepel selderijzaad
  • 1 theelepel  uipoeder
  • ½ theelepel (selderij-)zout
  • 1 theelepel djintan (komijn )
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma )

Eigen mengsel = ongeveer ¾ potje)

(Verstegen:  54% zout, specerijen (paprika, koriander, pepers, gember, selderijzaad, foelie, kurkuma, komijn), rijstebloem, ui, natuurlijk aroma, majoraan.)


 top

Gehaktkruiden:

Gebruik een van de beschreven  mengsels en voeg paneermeel toe.

Zie gehaktkruiden voor de inhoud van de kant- en klare zakjes en potjes.

 


 top

Cajun mix    
  • ½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • 2  theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel oregano (gedroogd)
  • 2  theelepels paprikapoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder, gerookt
  • 1 theelepel peperkorrels, zwart
  • ½ theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)
  • 1  theelepel uienpoeder
  • 2  theelepels (selderij-)zout

uitgeprobeerd 06-06-2022 lekkertafelen.nl

De cajunkruiden komen uit Louisiana, uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die halverwege de 18e eeuw vanuit Acadië in Canada neerstreken in Louisiana. Ze werden ‘acadians’ genoemd en dat werd uiteindelijk verbasterd tot ‘cajuns’(spreek uit: kee-djuns).
Een Cajunkruidenmix is een beetje pittig.
De dominante smaakmakers zijn knoflook, gemalen paprika en chilipeper.

Verstegen: 70% zout, groenten (ui, knoflook), specerijen (chillies, peper, paprika), suiker, kruiden (basilicum, oregano, tijm).


 top

Cajun mix 2   
  • ½ theelepel basilicum, gedroogd
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kardemom, gedroogd, gemalen
  • ½ theelepel karwij, gedroogd
  • 1 theelepel knoflookpoeder x
  • 1 theelepel komijn, gedroogd
  • ½ theelepel oregano, gedroogd
  • 3 theelepels paprika poeder
  • 1 theelepel peper,wit, gemalen
  • 1 theelepel peper, zwart, gemalen
  • 1 theelepel (selderij-)zout
  • ½ theelepel tijm, gedroogd
  • 1 theelepel uienpoeder
Uitgeprobeerd, niet zo geslaagd.

Deze mix is  volgens mij met veel te veel verschillende smaken samengesteld en heeft geen uitgesproken smaak.


 top

Chinese vijf-kruidenmengsel:
  • 1  theelepel kaneel, gemalen
  • ½ theelepel kruidnagel, gemalen
  • 1  theelepel steranijs, gemalen
  • 1  theelepel Szechuanpeper, gemalen
  • 1  theelepel venkel, gemalen


 top

Chinese zeven-kruidenmengsel
vijf-kruiden mengsel +
  • ½  theelepel gember, gemalen
  • ½  theelepel nootmuskaat, gemalen
  • 2 theelepels vijfkruidenmengsel

Verstegen oosterse kruiden: 65% zout, specerijen (koriander, fenegriek, paprika, peper, gember, kurkuma, chilies, venkelzaad), aroma's (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat, natriumguanylaat en natriuminosinaat, soja, ei, selderij), groenten (ui, knoflook), peterselie.


 top

Citroenpeper:

Meng 2 theelepels peper met 1 theelepel geraspte citroen. Verhouding gebaseerd op: jonnie-boer en smulweb.

Overige links:

Kant en klaar:

  • voordeelkruiden.nl:  zwarte peper, citroenschil, citroenzuur
  • verstegen.n: 54% Fruitstukjes (sinaasappel, 3% citroen, sucrose, maiszetmeel), specerijen (25% peper, koriander), natuurlijk aroma.l
  • dekruidenbaron: zeezout, peper, koriander, selderie, lavas,paprika, ui, knoflook, citroenaroma,   raapolie, siliciumdioxide E551,


 top

Fajita:
  • ½ theelepel cacao
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel peper, zwart, gemalen
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel (selderij-)zout


 top

Goulashkruiden:
  • 1 theelepel kardemom
  • 2 theelepels karwijzaad of kummel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel majoraan
  • ½ theelepel mosterdzaad
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel piment
  • ½ theelepel tijm
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel (selderij-)zout

gemaakt, maar nog uitproberen

Verstegen:  55% zout, specerijen (paprika, peper, koriander, gember, foelie, kruidnagel, karwijzaad, piment, mosterdzaad, kardemom, chilies), suiker, kruiden.


 top

Hamburgerkruiden:

Aan paneermeel een gedeelte van de mix toevoegen van:

  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel fenegriek
  • 1 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijn (pas op, snel overheersend)
  • 2 theelepels paprikapoeder gerookt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepels peper, vers gemalen zwarte
  • 1 theelepel selderijzout
  • 4 theelepels uienpoeder

Verstegen:  paneermeel bevat tarwe), 23% zout, aardappelzetmeel, erwtenvezel, specerijen (koriander, pepers, selderijzaad, piment), tomaat, aroma's (bevat smaakversterker: mononatriumglutamaat, tarwe, selderij), fenegriek, voedingszuur: citroenzuur, gerookte maltodextrine, rookaroma.


 top

Italiaanse kruiden:
  • 1  theelepel basilicum, gedroogd
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel marjolein, gedroogd
  • 1  theelepel oregano, gedroogd
  • ¼ theelepel rozemarijn, gedroogd
  • ½ theelepel tijm, gedroogd
  • ½ theelepel (selderij-)zout

Verstegen: groenten (knoflook, ui, paprika), 34% zout, kruiden (oregano, basilicum, laurier), specerijen (peper, nootmuskaat), natuurlijk aroma (bevat melk)

OF:

  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel oregano


 top

Kipkruiden
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel fenegriek
  • 1 theelepel foelie
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel selderijblad
  • 1 theelepel selderijzout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper

Verstegen: zout, specerijen (koriander, paprika, peper, gember, foelie, kurkuma, fenegriek, SELDERIJzaad, komijn, kardemom, chilies), ui.

Zie ook keukenkruiden.eu/


 top

Kerrie Madras
  • 8 eetlepels korianderzaad
  • 6 eetlepels komijnzaad
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 4 eetlepels gemalen kaneel
  • 6 eetlepels gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels gemalen witte peper
  • 1 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 1 eetlepel gemalen kruidnagels
  • 2 eetlepels gemalen kardemom
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel chilipeper

Meng 2 eetlepels curry madras met 400 mililiter romige kokosmelk . Voeg kipfilet en groenten naar keuze toe en kook dat gedurende 20 minuten. Heerlijk!


 top

Madras kerriepoeder (recept aziatische-ingredienten.nl)

  • 16 el korianderzaad
  • 8 el komijnzaad
  • 4 el venkelzaad
  • 4 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
  • 2 el zwarte peperkorrels (of meer)
  • 2 el zwart of bruin mosterdzaad
  • 2 tl fenegriekzaad
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 2 el gedroogde of verse curry blaadjes

Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 a 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe.

https://www.zelfmaakrecepten.nl/kerriepoeder/


 top

Mexicaanse kruiden: eigen recept  (tex-mex)
  • 1 theelepel chilipeper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepels komijnpoeder (djinten)
  • 1 theelepel oregano
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel (selderij-)zout

Voldoende voor een half potje.

Verstegen: Mex-tex :40% zout, groenten (ui, paprika, knoflook), specerijen (paprika, chilies, peper, komijn, kurkuma, gember), aroma's (bevat selderij, soja), suiker, kruiden, gerookte maltodextrine, rookaroma


 top

Nasikruiden

  • 2 theelepels gemalen komijnpoeder,
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels laos
  • ½ theelepel zwarte peper

Conimex: 25% zout, paprikapoeder, aroma, koriander, rode paprika, smaakversterker E621, aardappelzetmeel, palmvet, savooiekool, wortel, knoflook,gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, zwarte peper, kurkuma, garnalenpoeder, maltodextrine, citroensappoeder, sojasaus


 top

Oosterse mix eigen mix
  • 1 theelepel fenegriek
  • 2 theelepels gember (djahé)
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel knoflook
  • 4 theelepels paprika
  • 1 theelepel peper of chilipoeder
  • 1 theelepel (selderij-)zout
  • 1 theelepel uipoeder
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • 2 theelepels kurkuma(koenjit)
  • 2 theelepels laos (Galanga)
  • 1 theelepel Ve-tsin

Eigen mix (heel potje)

Verstegen: 65% zout, specerijen (koriander, fenegriek, paprika, peper, gember, kurkuma, chilies, venkelzaad), aroma's (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat, natriumguanylaat en natriuminosinaat, soja, ei, selderij), groenten (ui, knoflook), peterselie. 


 top

Piri-piri-kruidenmix
  • 1½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ¼ theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1 theelepel oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder, gerookte
  • ¼ theelepel witte peper
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel zout

Bron: keukenkruiden.eu


 top

Ras-el-Hanout:
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel galangawortel (laos)
  • 1 theelepel kaneel, gemalen
  • 1 theelepel kardemom, gemalen
  • 1 theelepel knoflook
  • ¼ theelepel komijnzaad (Djintan), gemalen
  • ¼ theelepel kruidnagel, gemalen
  • 1 theelepel  kurkuma (Koenjit/geelwortel), gemalen
  • ¼ theelepel nootmuskaat, geraspte
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels, gemalen
  • 1 theelepel selderijzout

Jonnie Boer: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Bevat geen toegevoegd zout.


 top

Rommelkruid

Rommelkruid wordt o.a. gebruikt in balkenbrij.
Het is een ouderwets mengsel. Ik koop het op de markt van het merk Iveda.

Mengsels:

  • 1/2 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels zwarte peper (gemalen)

klassieke-kruidenmengsels

  • 3 delen anijszaad
  • 1 deel kaneel
  • 1 deel kruidnagelen
  • 1 deel nootmuskaat
  • 1,5 deel piment
  • 1 deel peper, wit
  • 1 dee peper, zwart
  • 3 delen. venkelzaad
  • 1,5 deel zoethout

nederlands-dis 


 top

Shoarmakruiden1: 

Kenmerkend: Komijn (djintan), kardemon, kaneel en nootmuskaat.

  • 1 theelepel. cayennepeper
  • 2 theelepels gemberpoeder = djahe
  • 1 theelepel. kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel. kurkuma = koenjit
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels djintan
  • 1 theelepel. nootmuskaat
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel. zwarte peper
  • 2 theelepels peterselie, gedroogd
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels selderijblad, gedroogd
  • 2 theelepels selderijzout

Uitgeprobeerd (2023), ook lekker

Verstegen: Specerijen (20% komijn, paprika, nootmuskaat, 5% venkelzaad, peper, kruidnagel, kurkuma, gember, fenegriek, piment, chilies), zout, groenten (5% ui, knoflook, geroosterde knoflook), rijstebloem, selderijblad, natuurlijk aroma.


 top

Shoarmakruiden2: eigen mix
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel fenegriek *
  • 1 theelepel geelwortel = koenjit
  • 2 theelepels gember, gemalen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels komijn = djintan
  • 1 theelepel kruidnagel, gemalen
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel piment *
  • 1 theelepel gemalen selderij *
  • 1 theelepel selderijzout *
  • 2 theelepels zwarte peper,gemalen

*) zelf  bijgevoegd

Bij afgestreken theelepels (5ml) precies voldoende voor 1 potje

Bovenstaande mix is lekker, maar ik zoek nog een betere combinatie. Deze mix bevat geen kurkuma, kardemom en nootmuskaat, zoals no

 


 top

Shoarmakruiden3  Volkskrant.nl
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1/2 theelepel koenjit
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel peper
  • 2 theelepel selderijzout

Staat in recept 159. Ben ik aan het uitproberen (2024) Half potje


 top


 top

 Speculaaskruiden (koekkruiden)
  • 1 theelepel anijszaad,gemalen,
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 8 theelepels kaneel, gemalen
  • ¾ theelepel kardemom, gemalen
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder.
  • 2 theelepels nootmuskaat, gemalen
  • ¾ theelepel peper, wit, gemalen

rutgerbakt.nl (zonder de koriander!)

volkskrant.nl vergelijking mengsels. Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh (Fontaine Uitgevers)

Verstegen: 94,3 % specerijen (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom), sinaasappelschillen.


 top

Tacokruidenmix: 1/3 potje
  • ¼ theelepel cacao
  • 1  theelepel chilipoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 1  theelepel maïzena
  • 1  theelepel oregano, gedroogd
  • 2  theelepels paprikapoeder
  • ½ theelepel peper, zwarte
  • ½ theelepel suiker, bruine
  • ¼ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel zee(selderij-)zout

 

Voldoende voor een half potje

Ziet er heel apart uit, komt waarschijnlijk door de cacao.


 top

Tandoori-kruiden bewerking van volkskrant.nl
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels gemberpoeder = djahé
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kardemomzaadjes, geplet
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijn, gemalen  (djintan)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kruidnagel, gemalen
  • 2 theelepels kurkuma, gemalen (koenjit)
  • 2 theelepels oregano
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel piment, gemalen
  • 2 theelepels  peper, gemalen
  • 2 theelepels uienpoeder


 top

Tikka Massalakruiden:
  • 1 theelepel amchoor (gedroogde groene mango’s)
  • 2 chilipepers, gedroogde (meer voor extra pikant)
  • 3 theelepels gember, gedroogd
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels kardemom, groene (verwijder de schil!)
  • 1 theelepel  kardemom, zwarte (verwijder de schil!)
  • 3 theelepels knoflookpoeder
  • 6 theelepels komijnzaadjes
  • 8 theelepels korianderzaadjes
  • 1 theelepel  kruidnagel
  • 2 blaadjes   laurier, gedroogde
  • 3 theelepels munt, gedroogde
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 6 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepel  peperkorrels, zwarte
  • 3 theelepels uienpoeder

 


 top

Viskruiden:
  • snufje cayennepeper
  • 1 theelepel dille
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels peterselie
  • ½ theelepel selderijzout
  • ½ theelepel zwarte peper

www.lekkerensimpel.com

Verstegen: Ingrediënten: zout, groenten (12% ui, 10% knoflook, 3% geroosterde knoflook), rijstebloem, specerijen (9% MOSTERDZAAD, venkelzaad, foelie, kardemom), specerijenextract, kruiden (3% dille, 3% peterselie, SELDERIJBLAD), natuurlijk aroma.

Geprobeerd op 29 aug 2023


 top


 top

 


 top

 


 top

miekedewaal.nl - recepten

29-09-2016  nr. 172, gewijzigd op: 17-01-24 15:14:26