172 |
Kruidenmengsels |
I.v.m. met een allergie voor koriander (ketoembar) van mijn echtgenoot, probeer ik zo veel mogelijk zelf de mengsels samen te stellen zonder koriander. Daarnaast proberen we weinig zout en suiker te gebruiken.
Onder aan elke beschrijving heb ik de voedingswaarden van kant- en klare kruiden van fabrikanten toegevoegd. (o.a. Verstegen en Conimex) en met name het zout-, suiker en koriandergehalte benadrukt.
Zie voor uitgebreide opgaven van de voedingswaarden de pagina's over kruidenmixen en gehaktkruiden
Meer in: maten en gewichten
Eigen mengsel = ongeveer ¾ potje)
(Verstegen: 54% zout, specerijen (paprika, koriander, pepers, gember, selderijzaad, foelie, kurkuma, komijn), rijstebloem, ui, natuurlijk aroma, majoraan.)
Gebruik een van de beschreven mengsels en voeg paneermeel toe.
Zie gehaktkruiden voor de inhoud van de kant- en klare zakjes en potjes.
uitgeprobeerd 06-06-2022 lekkertafelen.nl
De cajunkruiden komen uit Louisiana,
uit de keuken van Frans-Canadese afstammelingen die
halverwege de 18e eeuw vanuit Acadië in
Canada neerstreken in Louisiana. Ze werden ‘acadians’
genoemd en dat werd uiteindelijk verbasterd tot ‘cajuns’(spreek
uit: kee-djuns).
Een Cajunkruidenmix is een beetje pittig.
De dominante smaakmakers zijn knoflook, gemalen paprika en
chilipeper.
Verstegen: 70% zout, groenten (ui, knoflook), specerijen (chillies, peper, paprika), suiker, kruiden (basilicum, oregano, tijm).
Deze mix is volgens mij met veel te veel verschillende smaken samengesteld en heeft geen uitgesproken smaak.
vijf-kruiden mengsel +
Verstegen oosterse kruiden: 65% zout, specerijen (koriander, fenegriek, paprika, peper, gember, kurkuma, chilies, venkelzaad), aroma's (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat, natriumguanylaat en natriuminosinaat, soja, ei, selderij), groenten (ui, knoflook), peterselie.
Meng 2 theelepels peper met 1 theelepel geraspte citroen. Verhouding gebaseerd op: jonnie-boer en smulweb.
Overige links:
Kant en klaar:
gemaakt, maar nog uitproberen
Verstegen: 55% zout, specerijen (paprika, peper, koriander, gember, foelie, kruidnagel, karwijzaad, piment, mosterdzaad, kardemom, chilies), suiker, kruiden.
Aan paneermeel een gedeelte van de mix toevoegen van:
Verstegen: paneermeel bevat tarwe), 23% zout, aardappelzetmeel, erwtenvezel, specerijen (koriander, pepers, selderijzaad, piment), tomaat, aroma's (bevat smaakversterker: mononatriumglutamaat, tarwe, selderij), fenegriek, voedingszuur: citroenzuur, gerookte maltodextrine, rookaroma.
Verstegen: groenten (knoflook, ui, paprika), 34% zout, kruiden (oregano, basilicum, laurier), specerijen (peper, nootmuskaat), natuurlijk aroma (bevat melk)
OF:
Verstegen: zout, specerijen (koriander, paprika, peper, gember, foelie, kurkuma, fenegriek, SELDERIJzaad, komijn, kardemom, chilies), ui.
Zie ook keukenkruiden.eu/
Meng 2 eetlepels curry madras met 400 mililiter romige kokosmelk . Voeg kipfilet en groenten naar keuze toe en kook dat gedurende 20 minuten. Heerlijk!
Doe alle ingrediënten, behalve de kurkuma en curryblaadjes in een pan met dikke bodem en rooster op middelhoog vuur al roerend geurig in 1 a 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen. Voeg de curryblaadjes toe en maal alles fijn in een vijzel of koffiemolen. Voeg daarna het kurkumapoeder toe.
https://www.zelfmaakrecepten.nl/kerriepoeder/Voldoende voor een half potje.
Verstegen: Mex-tex :40% zout, groenten (ui, paprika, knoflook), specerijen (paprika, chilies, peper, komijn, kurkuma, gember), aroma's (bevat selderij, soja), suiker, kruiden, gerookte maltodextrine, rookaroma
Conimex: 25% zout, paprikapoeder, aroma, koriander, rode paprika, smaakversterker E621, aardappelzetmeel, palmvet, savooiekool, wortel, knoflook,gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, zwarte peper, kurkuma, garnalenpoeder, maltodextrine, citroensappoeder, sojasaus
Eigen mix (heel potje)
Verstegen: 65% zout, specerijen (koriander, fenegriek, paprika, peper, gember, kurkuma, chilies, venkelzaad), aroma's (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat, natriumguanylaat en natriuminosinaat, soja, ei, selderij), groenten (ui, knoflook), peterselie.
Bron: keukenkruiden.eu
Jonnie Boer: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment. Bevat geen toegevoegd zout.
Rommelkruid wordt o.a. gebruikt in balkenbrij.
Het is een ouderwets mengsel. Ik koop het op de markt
van het merk Iveda.
Mengsels:
Kenmerkend: Komijn (djintan), kardemon, kaneel en nootmuskaat.
Uitgeprobeerd (2023), ook lekker
Verstegen: Specerijen (20% komijn, paprika, nootmuskaat, 5% venkelzaad, peper, kruidnagel, kurkuma, gember, fenegriek, piment, chilies), zout, groenten (5% ui, knoflook, geroosterde knoflook), rijstebloem, selderijblad, natuurlijk aroma.
*) zelf bijgevoegd
Bij afgestreken theelepels (5ml) precies voldoende voor 1 potje
Bovenstaande mix is lekker, maar ik zoek nog een betere combinatie. Deze mix bevat geen kurkuma, kardemom en nootmuskaat, zoals no
Staat in recept 159. Ben ik aan het uitproberen (2024) Half potje
rutgerbakt.nl (zonder de koriander!)
volkskrant.nl vergelijking mengsels. Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh (Fontaine Uitgevers)
Verstegen: 94,3 % specerijen (kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom), sinaasappelschillen.
Voldoende voor een half potje
Ziet er heel apart uit, komt waarschijnlijk door de cacao.
Verstegen: Ingrediënten: zout, groenten (12% ui, 10% knoflook, 3% geroosterde knoflook), rijstebloem, specerijen (9% MOSTERDZAAD, venkelzaad, foelie, kardemom), specerijenextract, kruiden (3% dille, 3% peterselie, SELDERIJBLAD), natuurlijk aroma.
Geprobeerd op 29 aug 2023
29-09-2016 nr. 172, gewijzigd op: 17-01-24 15:14:26