Bron |
Magnetronkookboek AH, blz. 108 Zoete recepten voor elk seizoen, van Gilse, 1988 |
Keuken |
Wereldkeuken |
Techniek |
inmaken, magnetron |
Type |
broodbeleg |
Categorie |
fruit |
Dieet |
cholesterolverlagend |
| miekedewaal.nl - recepten |
Jam of confituur is een ge-geleerd mengsel van
pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en
water.
Bij jam worden de vruchten gepureerd of gestampt, terwijl
bij confituur een groot gedeelte heel blijft of in
grotere stukken wordt gehakt.
De suiker zorgt er voor dat de vruchten zoeter worden en werken
tevens conserverend. Om het mengsel te laten geleren wordt
veelal geleisuiker gebruikt, dat o.a. pectine bevat.
Gelei wordt gemaakt van vruchtensap, is helder en bevat geen zichtbare stukjes fruit.
Marmelade is jam met stukjes vruchtvlees en schillen van citrusvruchten.
Het bereiden van jam in de magnetron alleen geschikt voor kleine hoeveelheden (maximaal 2 potten).
Bij grote hoeveelheden is er geen sprake van tijdwinst en het
volume wordt bovendien te groot.
Gebruik de magnetron bijv. om van restjes fruit snel
een potje jam te maken.
Let op het volgende bij het gebruik van de magnetron:
Doe het
mengsel in een grote, vuurvaste schaal.
Doe de geleisuiker er bij en meng deze goed door de vruchten.
Dek de schaal af en verwarm de inhoud 3 à 4 minuten op 180 W.
Haal de schaal uit de magnetron en roer de vruchten met suiker
goed door. De suiker moet opgelost zijn.
Voor 2 potten jam verdubbel je de aangegeven hoeveelheden en
tijden.
Bewaar de afgekoelde potten confituur in een droge kast
en na opening in de koelkast
Bewaartijd: ca. 1 jaar.
1. Pureer het fruit met de staafmixer
2. Meng de geleisuiker door de vruchten
3. Verwarm de vruchtenmassa eerst afgedekt en daarna onafgedekt
4. Schenk de jam meteen in de schoongemaakt pot