299

Jam en confituur in de magnetron

Homepage Mieke de Waal

Blauwe-bessenjam

Zie ook: jam en   confituur

Magnetronkookboek AH, blz. 108
Zoete recepten voor elk seizoen, van Gilse, 1988
Wereldkeuken
inmaken, magnetron
broodbeleg
fruit
cholesterolverlagend
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • blender of staafmixer met bak
  • schoongemaakte pot van 350 cc (in een hete afwasmachine of in heet water met soda)
  • ovenvaste schaal
  • magnetron

Soorten jam

Begrippen

Jam of confituur is een ge-geleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water.
Bij jam worden de vruchten gepureerd of gestampt, terwijl bij confituur een groot gedeelte heel blijft of in grotere stukken wordt gehakt.
De suiker zorgt er voor dat de vruchten zoeter worden en werken tevens conserverend. Om het mengsel te laten geleren wordt veelal geleisuiker gebruikt, dat o.a. pectine bevat.

Gelei wordt gemaakt van vruchtensap, is helder en bevat geen zichtbare stukjes fruit.

Marmelade  is jam met stukjes vruchtvlees en schillen van citrusvruchten.

De magnetron

Het bereiden van jam in de magnetron alleen geschikt voor kleine hoeveelheden (maximaal 2 potten). Bij grote hoeveelheden is er geen sprake van tijdwinst en het volume wordt bovendien te groot.
Gebruik de magnetron bijv. om van restjes fruit snel een potje jam te maken.

Let op het volgende bij het gebruik van de magnetron:

  • Gebruik een glazen schaal, die minstens tweemaal zo groot is als het volume van de vruchten met de suiker.
  • De temperatuur van de kokende vruchtenmassa komt boven de 100 °C uit. Gebruik dus altijd een pannenlap of ovenwant.
  • Gebruik voor het afdekken van de schaal een kunststof deksel of stevige plastic folie.

Ingrediënten basisrecept jam met de magnetron

  • 250 g schoongemaakt fruit
  • 300 g geleisuiker, bij geleisuiker "speciaal"", heb je meer nodig voor stevige jam.

Bereiden.

Was het fruit, ontpit het en snijd het zonodig in stukken.
Pureer het schoongemaakte fruit met de staafmixer of blender.

Doe het mengsel in een grote, vuurvaste schaal. Doe de geleisuiker er bij en meng deze goed door de vruchten.
Dek de schaal af en verwarm de inhoud 3 à 4 minuten op 180 W.
Haal de schaal uit de magnetron en roer de vruchten met suiker goed door. De suiker moet opgelost zijn.

Zet de schaal terug in de magnetron en verwarm de massa 4 minuten onafgedekt op de hoogste stand.
Roer de jam nogmaals goed door en schenk deze in de schoongemaakte pot. Sluit de pot direct en zet deze 5 minuten op zijn kop.

Voor 2 potten jam verdubbel je de aangegeven hoeveelheden en tijden.
Bewaar de afgekoelde potten confituur in een droge kast en na opening in de koelkast
Bewaartijd: ca. 1 jaar.

1. Pureer het fruit met de staafmixer

2. Meng de geleisuiker door de vruchten

 3. Verwarm de vruchtenmassa eerst afgedekt en daarna onafgedekt

4. Schenk de jam meteen in de schoongemaakt pot

14-01-2021  nr. 299, gewijzigd op: 27-10-25 14:33:47