113

IJsrecepten - sorbetijs

Homepage Mieke de Waal


mango- en kersensorbetijs

  • 1 uur
  • nagerecht

diverse
Wereldkeuken
ijsmachine
ijs
dessert, fruit, ijs, water
cholesterol
  • Energie: 143 kcl
  • Eiwit: 0,73 g
  • Vet: 0,21, verz. 0,03 g
  • Koolhydr.: 35 g,  suiker 33,3 g
  • Natrium: 1 mg
  • Vezels: 0,2 g
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • ijsmachine
  • blender of staafmixer
  • bewaarbakjes

Zie ook: 

Wat is sorbetijs?

Sorbetijs is een ijsgerecht op waterbasis met fruit of andere ingrediënten, zoals wijn, koffie of chococolade.
Op waterbasis betekent niet dat er nooit melkproducten worden toegevoegd. Soms voeg je room toe om de structuur te verbeteren. Bron nl.wikipedia.org

Basisrecept sorbetijs

Ingrediënten

  • 50-75 gram fijne kristalsuiker of geleisuiker
  • 75 cc water
  • 250 gram vruchten
  • 1 theelepel citroensap

Bereiden

Maak suikerstroop: doe de suiker en het water in de pan en laat het 2 minuten koken. Laat de suikerstroop afkoelen tot koelkasttemperatuur.

Pureer de vruchten samen met het citroensap en de suikerstroop in de blender of met behulp van een staafmixer.

Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de ronddraaiende koelbak.
Laat de machine 25-35 minuten draaien.
Schep het ijs over in een bewaarbakje en bewaar het in de vriezer (niet langer dan enkele weken).

Max 0,5 liter per bak of 2 cm onder de rand.

Soorten sorbetijs

Aardbeiensorbetijs:
250 g aardbeien, 75 cc water, 50 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Ananassorbetijs:
1 hele verse ananas, 100 cc water, 50 gr fijne kristalsuiker, 2,5 g vanillesuiker, theelepel citroensap

Appelsorbetijs:
2 geschilde en schoongemaakte granny Smith's (250 g), 1 dl appelsap, 50 gr fijne kristalsuiker, zakje vanillesuiker, kaneel, theelepel citroensap

Bananensorbetijs:
175 g bananen (1 à 2), 125 cc water, 70 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Bosbessensorbetijs:
250 g bosbessen, 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Cactusvijgsorbetijs:
500 g cactusvijgen geschild (zie schil-instructie) en door een zeef van pitten ontdaan 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Chocoladesorbetijs:
42,5 gram cacaopoeder, 115 gram fijne kristalsuiker, 250 cc water, 50 gram pure chocolade met 72% cacao. Zie ijs-bereiding

Citroensorbetijs:
90 cc citroensap (±2 citroenen), 255 cc water, 115 g geleisuiker

Citroensorbetijs met gember:
100 cc citroensap (±2 citroenen), 250 cc water, 115 g geleisuiker, 100 cc gembernat, 3 gemberbolletjes (gehakt)

Frambozensorbetijs:
250 g frambozen, 75 cc water, 50 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Kersensorbetijs:
300 g schoongemaakte kersen, 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Kiwisorbetijs:
250 g geschilde kiwi's (± 3½ kiwi), 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Lycheesorbetijs:
blik lychees (425 g), 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap (nog 1 dl water toegevoegd, want te zoet, opnieuw uitproberen: uitgelekt lychees, 75 cc nat en geen suiker?)

Mandarijnsorbetijs:
200 cc geperste mandarijnensap, 100 cc water, 75 g fijne geleisuiker, theelepel citroensap

Mangosorbetijs:
225 g mango geschild en ontpit, 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Meloensorbetijs:
250 g meloen (1/2 gallia), 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap. Eventueel 2 theelepels gembersiroop toevoegen, dan 50 g suiker)

Perziksorbetijs:
250 g perziken geschild en ontpit, 70 cc water, 80g fijne kristalsuiker, theelepel citroensap

Sinaasappelsorbetijs:
300 cc geperste sinaasappelensap, 100 cc water, 115 g fijne geleisuiker, theelepel citroensap

Stoofperensorbetijs:
300 g gestoofde peertjes, 150 cc kooknat, 50 g suiker, theelepel citroensap

Sinaasappelsorbetijs en frambozensorbetijs

26-06-2014  nr. 113, gewijzigd op: 05-08-23 14:45:33