Bron |
diverse |
Keuken |
Wereldkeuken |
Techniek |
ijsmachine |
Type |
ijs |
Categorie |
dessert, fruit, ijs, water |
Dieet |
cholesterol |
Bevat per 100 g: |
|
miekedewaal.nl - recepten |
Zie ook:
Sorbetijs is een ijsgerecht op waterbasis met fruit of andere
ingrediënten, zoals wijn, koffie of
chococolade.
Op waterbasis betekent niet dat er nooit melkproducten worden
toegevoegd. Soms voeg je room toe om de structuur te verbeteren.
Bron
nl.wikipedia.org
Maak suikerstroop: doe de suiker en het water in de pan en laat het 2 minuten koken. Laat de suikerstroop afkoelen tot koelkasttemperatuur.
Pureer de vruchten samen met het citroensap en de suikerstroop in de blender of met behulp van een staafmixer.
Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel in de ronddraaiende
koelbak.
Laat de machine 25-35 minuten draaien.
Schep het ijs over in een bewaarbakje en bewaar het in de
vriezer (niet langer dan enkele weken).
Max 0,5 liter per bak of 2 cm onder de rand.
Aardbeiensorbetijs:
250 g aardbeien, 75 cc water, 50 g fijne kristalsuiker,
theelepel citroensap
Ananassorbetijs:
1 hele verse ananas, 100 cc water, 50 gr fijne kristalsuiker, 2,5 g
vanillesuiker, theelepel citroensap
Appelsorbetijs:
2 geschilde en schoongemaakte granny Smith's (250 g), 1 dl appelsap, 50 gr fijne
kristalsuiker, zakje vanillesuiker, kaneel, theelepel citroensap
Bananensorbetijs:
175 g bananen (1 à 2), 125 cc water, 70 g fijne kristalsuiker,
theelepel citroensap
Bosbessensorbetijs:
250
g bosbessen, 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel
citroensap
Cactusvijgsorbetijs:
500 g cactusvijgen geschild (zie
schil-instructie) en door een zeef van pitten ontdaan 75 cc water, 75 g fijne
kristalsuiker, theelepel citroensap
Chocoladesorbetijs:
42,5 gram cacaopoeder, 115 gram fijne kristalsuiker, 250 cc water, 50 gram pure chocolade met 72% cacao.
Zie ijs-bereiding
Citroensorbetijs:
90 cc citroensap (±2 citroenen), 255 cc water, 115 g geleisuiker
Citroensorbetijs met
gember:
100 cc citroensap (±2 citroenen), 250 cc water, 115 g geleisuiker, 100 cc
gembernat, 3 gemberbolletjes (gehakt)
Frambozensorbetijs:
250 g frambozen, 75 cc water, 50 g fijne kristalsuiker,
theelepel citroensap
Kersensorbetijs:
300 g schoongemaakte kersen, 75 cc water, 75 g fijne
kristalsuiker, theelepel citroensap
Kiwisorbetijs:
250 g geschilde kiwi's (± 3½
kiwi), 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel
citroensap
Lycheesorbetijs:
blik lychees (425 g), 75 cc water, 75 g fijne kristalsuiker, theelepel
citroensap (nog 1 dl water toegevoegd, want te zoet, opnieuw
uitproberen: uitgelekt lychees, 75 cc nat en geen suiker?)
Mandarijnsorbetijs:
200 cc geperste mandarijnensap, 100 cc water, 75 g fijne
geleisuiker, theelepel citroensap
Mangosorbetijs:
225 g mango geschild en ontpit, 75 cc water, 75 g fijne
kristalsuiker, theelepel citroensap
Meloensorbetijs:
250 g meloen (1/2 gallia), 75 cc water, 75 g fijne
kristalsuiker, theelepel citroensap. Eventueel 2 theelepels
gembersiroop toevoegen, dan 50 g suiker)
Perziksorbetijs:
250 g perziken geschild en ontpit, 70 cc water, 80g fijne
kristalsuiker, theelepel citroensap
Sinaasappelsorbetijs:
300 cc geperste sinaasappelensap, 100 cc water, 115 g fijne
geleisuiker, theelepel citroensap
Stoofperensorbetijs:
300 g
gestoofde peertjes, 150 cc kooknat, 50 g suiker, theelepel
citroensap