114

IJsrecepten - diverse soorten

Homepage Mieke de Waal

chocoladesorbetijs

  • 1 uur
  • nagerecht
Zie ook:

zie recepten afzonderlijk
Wereldkeuken
vriezen met ijsmachine
ijs
chocolade, dessert, fruit, water
cholesterolverlagend
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • ijsmachine
    bakken max 0,5 liter per bak of 2 cm onder de rand.
  • bewaarbakjes
  • blender

Chocoladesorbetijs

Ingrediƫnten

  • 42,5 gram cacaopoeder
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 250 cc water
  • 50 gram pure chocolade met 72% cacao

Materialen

  • steelpan
  • garde
  • ijsmachine

Bereiden

Zeef het cacaopoeder en vermeng met de suiker. Los het mengsel roerend op in water.
Laat 20 minuten zo zacht mogelijk sudderen.
Breek de chocolade in  stukjes, voeg toe en laat deze oplossen in het mengsel en breng weer even aan de kook. 
Laat afkoelen en draai het ijs in een ijsmachine.

Lekker ijs, het smaakt heel erg naar pure chocolade. Als je daar niet van houdt, kun je gewone pure chocolade gebruiken, i.p.v. de sterke 72% cacao of een recept met melk toevoegen proberen, zie hieronder.

leukerecepten.nl  2 soorten, de tweede met slagroom

Duo Cream ijsmachine,  mijn huidige ijsmachine

Mijn vorige ijsmachine (Philips) 

Chocolade-ijs met melk

Ingrediƫnten

  • 50 gram cacaopoeder
  • 90 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1/2 liter melk (bij voorkeur magere
  • eventueel enkele druppels mokka-essence

Bereiden

Roer in een kom het cacaopoeder met de suiker, de vanillesuiker en een deel van de melk tot een papje
Breng de rest van de melk aan de kook. Schenk de melk al roerend bij het papje
Schenk daarna alles terug in de pan, breng het al roerend aan de kook en laat het mengsel onder regelmatig roeren 5 minuten zachtjes koken
Laat het mengsel afkoelen en in de koelkast goed koud worden

Roer eventueel de mokka-essence erdoor
Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai het in ca. 20 minuten tot ijs
Schep het in een bak en laat het in de diepvries iets opstijven.

smulweb.nl In dit recept wordt over chocoladesorbetijs gesproken, wat mijns inziens niet geheel correct is, omdat er geen water wordt toegevoegd, maar melk. Zie: uitleg sorbetijs

26-06-2014  nr. 114, gewijzigd op: 05-08-23 15:02:30