122

Mosselen

Homepage Mieke de Waal
  • 20 min
  • hoofdgerecht
  • 2 personen
Blue Band basisboek, blz. 36 (bewerkt), ah.nl, mosselen.nl
Europees
koken
eenpansmaaltijd
vis- en schaaldieren
cholesterolverlagend
  • Energie: 175 kcal
  • Eiwit:  4 g
  • Vet: 20 g
  • Koolhydraten: 9 g
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • pan en schaal
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten

  • 1 bak mosselen (2 kg)
  • 1 ui
  • 1 grote wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 2 ½ dl droge witte wijn

Sausje:

  • 1 eetlepel mosterd
  • ¼ l kookvocht
  • 1 scheut room of magere vervanger

Bereiden

Mosselen grondig wassen in bak met koud stromend water. Kapotte schelpen verwijderen. Ook de mosselen weggooien die open staan en met een tik van een mes niet sluiten.
Ui
pellen en in ringen snijden. Wortel schoonmaken en in plakken snijden. Bleekselderij wassen en in grove stukken snijden. Peterselie hakken.

Mosselen met groenten, peterselie, laurier en wijn in grote pan opzetten. Breng ze op een matig vuur langzaam aan de kook en laat ze met het deksel op de pan onder geregeld omschudden in ca. 8 - 10 minuten op hoog vuur gaar worden. De mosselen moeten dan open staan. Dichte mosselen weggooien.

Schep de mosselen (en groente) uit de pan in een schaal. Een handige manier om ze te eten is, met een leeg dubbel mosselschelpje als tangetje de mossel uit de gevulde schelp te halen.

Mosselen serveren met warm stokbrood of Vlaamse frites.

Sausje:
Doop de mossel in een sausje van 1 eetlepel mosterd, een ½ eetlepel wijnazijn en ¼ l kookvocht, afgemaakt met een scheut room of vervanger.

Variaties:
Diverse mosselsausjes : klassieke mosselsaus, citroen-aioli, kruidensausje Franse mosterdvinaigrette, Thaise mosseldip.
Diverse bereidingswijzen: Provençaals, Indiaas , Frans, Vlaams, Italiaans.(www.mosselen.nl)

 

Mosselen wassen

 

Opzetten met groente

Mosselen zijn open en gaar

25-09-2014  nr.122, gewijzigd op: 13-02-25 01:32:31