325

Kruidnotencake

Homepage Mieke de Waal
  • bereiden 20 min
  • baktijd 60 min
  • opstijven 30 min
  • bijgerecht
  • 10 personen (10 stuks)
o.a boodschappen.nl, koopmans en solo.be/nl/
Cake: basisrecepten
Nederlands
bakken, oven
lekkernij
cake, gebak
cholesterolverlagend
  • Energie: 575 kcal
  • Eiwit: 9 g
  • Vet: 33 g, 8 g verzadigd
  • Koolhydraten: 60 g
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • cakevorm 28-30 cm
  • beslagkom
  • mixer met garde
  • schaaltje en pannetje voor au bain-marie

Ingrediënten

  • klontje boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 g hazelnoten
  • 200 g Becel Gold (kamertemperatuur)
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren (kamertemperatuur)
  • 225 g cakemeel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 25 ml  melk
  • 1 theelepel sinaasappelrasp

Glazuur:

  • 125 g pure chocolade
  • 100 g poedersuiker
  • 60 g boter in blokjes
  • 2 - 4 eetlepels water
  • 125 g kruidnoten

Bereiden

Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 160°.
Vet de cakevorm in met boter en bestuif deze met bloem of gebruik bakspray.

Hak de hazelnoten.
Klop  de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig. Voeg de suiker toe en meng het geheel tot een gladde massa.
Voeg de eieren er één voor één door en doe er pas een nieuw ei bij als het vorige helemaal is opgenomen. Klop alles 3 minuten op de hoogste stand tot een glad beslag.

Weeg 225 gram cakemeel af. Meng de koekkruiden door het cakemeel. Voeg het cakemeel-kruidenmengsel en de melk in gedeelten aan het beslag toe en mix het tot een glad geheel.
Roer de gehakte hazelnoten door het beslag. Voeg eventueel 1 theelepel sinaasappelrasp toe en giet alles in de cakevorm. Maak het beslag aan de bovenzijde mooi glad.

Bak de cake in ca. 60-70 min. gaar.
Verwijder de cakevorm en laat goed afkoelen op een rooster.

Glazuur:
Breek de chocolade, smelt au bain-marie en roer de poedersuiker er in gedeelten door. Klop er blokjes boter door en koud water. Bestrijk de cake met dit glazuur en plak de kruidnoten erop.
Laat de cake met glazuur 30 minuten in de koelkast of op een koele plek opstijven.

Tips
Ik had wat chocolade-glazuur over en heb daar kruidnoten in gedompeld en daarna af laten koelen.


Cake

Kruidnoten

Chocolade au-bain-marie

Cake en chocolade kruidnootjes

27-11-2021  nr. 325, gewijzigd op: 21-07-23 15:50:43