100

Gazpacho - koude groentesoep

Homepage Mieke de Waal
  • 1 u 45 min: bereiden 25 minuten, inweken 20 min en afkoelen 1 uur
  • voorgerecht
  • 4 - 6 personen
Bewerking van: AH, De streekkeukens van Europa: Spanje, blz.22., ah.nl en Blue Band soep blz. 80
Spaans
pureren, mengen, koelen
koude soep
groente, soep
cholesterolverlagend
  • Energie: 350 kcal
  • Eiwit: 3 g
  • Vet: 32 g (origineel recept)
  • Koolhydraten: 10 g

miekedewaal.nl - recepten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes casino bruin
  • 1 kg trostomaten
  • 1 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 schepjes kruidenbouillon
  • 1½ dl water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1½ eetlepel sherry (medium)
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • ijsklontjes

Optioneel:

  • gebakken croûtons,
  • stukjes tomaat (ontveld),
  • stukjes paprika
  • stukjes ui
  • stukjes komkommer,
  • blokjes ham
  • stukjes grof gehakte hardgekookte ei

Materialen

  • blender, zeef of passe-vite (roerzeef), kom

Bereiden

Korstjes van brood verwijderen, brood in stukjes snijden en besprenkelen met 2 eetlepels water. Brood ca. 20 minuten laten weken.

Tomaten wassen en in stukken snijden. Komkommer schillen en vruchtvlees in stukken snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in stukken snijden. Knoflook pellen.

In keukenmachine tomaat, komkommer, paprika en knoflook pureren. Geweekt brood en kruidenbouillon met water toevoegen en scheutje voor scheutje olie erbij schenken.

Let op: geen rauwe ui toevoegen, dat maakt de gazpacho te scherp van smaak

Soep boven een kom door een zeef wrijven of gebruik een passe-vite (roerzeef ) om de pitjes en velletjes te verwijderen.
Op smaak brengen met azijn en sherry . Indien geen koude ingrediënten zijn gebruikt,  de soep 1 uur in de koelkast laten koelen.

Koude gazpacho in vier borden of kommen scheppen en aan elk bord 1 à 2 ijsklontjes toevoegen.

Tip:
Serveer naast de gazpacho in aparte kommetjes croûtons, stukjes tomaat, paprika, ui, komkommer, blokjes ham en/of stukjes grof gehakte hardgekookte ei.

02-07-2013  nr. 100, gewijzigd op: 21-08-21 23:34:16