Praktische recepten

van de huishoudschool „Mariakroon" Culemborg

verzameld door Elisabeth; 4e druk; 17e - 22e duizendtal. 1948 (?) Roermond-Maaseik, J.J. Romen & Zonen.

Categorie: basiskookboek

Onderwerp: basisrecepten

Links:

  • de genummerde links verwijzen naar recepten van het receptenoverzicht
  • 00 verwijzen naar op internet door anderen opgenomen beschrijvingen
  • x = zelf uitgeprobeerd
  • ! staat op mijn lijstje om uit te proberen

Terug naar Kookboekenzoeken

Links Recept Indeling Hoofdingrediënten Menugang Blz
146 Caramel magere soepen suiker en water   35
147 Balkenbrij klein vlees varkensvlees, boekweitmeel, rommelkruid broodmaaltijd 66
281 Inmaken en wecken inmaak Kopie: Recepten (pdf)   302

Inhoudsopgave

Verschillende voorgerechten 7
  • Amerikaanse biscuits 16
  • Amerikaanse broodjes 18
  • Ansjovisboter 10
  • Ansjovisbroodjes 13
  • Appels in mayonaise of slagroom 12
  • Appelschijven met pastei 12
  • Appetit-sild, sardel-ring, makreel, thon 14
  • Aspergepunten 14
  • Aspic 7
  • Brood roosteren 9
  • Eieren in aspic 8
  • Eieren met kaviaar 10
  • Eiermandjes 17
  • Galantine 14
  • Garnalen in aspic 8
  • Broodjes, Gegarneerde - als voorgerecht 15
  • Eieren I, Gevulde 9
  • Eieren II, Gevulde 9
  • Eieren, Gevulde -- met kreeft 10
  • Gevulde hoorntjes 17
  • Knolselderij, Gevulde 12
  • Meiknolletjes, Gevulde 13
  • Tomaten, Gevulde 10
  • Groenten in aspic 8
  • Hoorntjes of kleine pasteitjes 12
  • Hoorntjes van ossentong 18
  • Julienne van biet 12
  • Julienne van selderij 12
  • Kaasbroodjes 13
  • Kaviaarbroodjes 11
  • Kaviaar op ijs 11
  • Kleurige zalmblokjes 16
  • Knolselderij in room of mayonaise 12
  • Komkommer en tomatensla 17
  • Kreeft in aspic 8
  • Kropsla surprise 16
  • Marinade voor groenten - tomaten  komkommers --aardappelen enz- 8
  • Mayonaise I 7
  • Mayonaise II 7
  • Mayonaise III 7
  • Oesters 9
  • Olympia-broodjes 13
  • Paddenstoelen van ei en tomaat 17
  • Russische broodjes 13
  • Sambal van komkommers met garnalen 18
  • Sardines in aspic 17
  • Smulders' broodjes 16
  • Soezen met kaas 11
  • Soezen met pastei 11
  • Timbaaltjes van zalm 15
  • Tomaten met garnalen 15
  • Tomaten met sambal van komkommers gevuld 17
  • Victoria-broodjes 18
  • Voorgerechtschotel _ 14
  • Voorgerechtschotel, Eenvoudig en gemakkelijk 14
  • Voorgerechten, Gemengde -in aspic 179
  • Zalmbroodjes 11

Soepen

  • Vleessoepen 19
    • Alg. regels voor bouillon en soep 19
    • Aspergesoep 25
    • Bliksemsoep 26
    • Bouillon 20
    • Bouillon, gebonden 20
    • Bouillonsoep, gevulde 21
    • Bouillon, heldere 20
    • Bouillon, Kop 20
    • Bouillon met eieren 20
    • Bouillonsoep met flensjes 28
    • Erwtensoep 23
    • Fluweelsoep 26
    • Groentesoep 22
    • Kalfssoep 21
    • Kardinaalsoep 25
    • Kerriesoep 23
    • Kerriesoep van levernat 28
    • Kervelsoep I 21
    • Kervelsoep II 22
    • Kippensoep 24
    • Kippensoep, Fijne 24
    • Koninginnensoep 24
    • Koolsoep 22
    • Londonderrysoep 28
    • Marinesnert 24
    • Marmíte-soep 27
    • Mockturtlesoep 27
    • Ossenstaartsoep 26
    • Oud-Vlaamse soep 27
    • Ragoutsoep, Bruine 25
    • Ragoutsoep, Indische 28
    • Ragoutsoep, Witte 25
    • Schildpadsoep 26\
    • Schildpadsoep v bruine bonen 23
    • Soepgroenten 19
    • Soep Rafael 27
    • Soep Talleyrand 27
    • Tomatensoep 22
    • Tomatensoep met room 23
    • Tapioca soep 22
    • Vooriaarssoep 21
  • Magere soepen 29
    • Algemene regels 29
    • Aardappelsoep 32
    • Aspergesoep 32
    • bessensapsoep I 34
    • Bessensapsoep II 35
    • Bloemkoolsoep 31
    • Bonensoep, fijne witte 29
    • Bonensoep,  witte 29
    • Bruinebonensoep I 31
    • Bruinebonensoep II 31
    • Brunelsoep 33
    • Caramel  om soepen en sauzen te kleuren 35
    • Citroensoep I 34
    • Citroensoep II 34
    • Eiergelei te gebruiken in soepen 35
    • Erwtensoep I 33
    • Erwtensoep II 33
    • Groentesoep, Magere 29
    • Kervelsoep, Magere 30
    • Lentesoep 30
    • Macaronisoep 32
    • Palingsoep I 35
    • Palingsoep II 25
    • Spinaziesoep 31
    • Tomatensoep 30
    • Tomatensoep met aardappelen 31
    • Watergruwel 34
    • Wijnsoep 34
    • Zuringsoep 30
    • Zwitserse aardappelsoep 32
    • Zwitserse soep 33

Vleesspijzen en hunne behandeling

  • Groot vlees 36
    • Algemene regels 36
    • Casseler rib, gebraden 49
    • Ham, gerookte - koken 49
    • Ham, gebraden - met bourgogne-saus 48
    • Ham, Gebraden verse  49
    • Hamburger rib, 44
    • Kalfsfricandeau 45
    • Kalfsborst, Gevulde - op z'n Haags 46
    • Kalfsfricandeau-, Gesmoorde 45
    • Kalisfricandeau, Japanse 45
    • Kalfskop 46
    • Kalfskop, Pikante 47
    • Kalfsschijf, kalfsrollade, kalfsnierstuk, kalfsborst 45
    • Klapstuk 44
    • Lams- of schapenborst 51
    • Lamsbout, Gebraden 49
    • Lams- of schapenbout geprepareerd als reerug 50
    • Lamsbout op z'n Engels 50
    • Lamsbout op z'n Weens 50
    • Lamsrug of -bout, Gemarineerde 50
    • Lamsrug op z'n landelijks 50
    • Marinade voor diverse vleessoorten 51
    • Nierstuk op z'n Napolitaans 46
    • Ossenhaas  41
    • Ossenhaas, Gemarineerde 42
    • Ossenhaas met rode wijn 41
    • Ossenhaas met rode wijn II 42
    • Ossenhaas op z'n Haags 42
    • Ossenhaas op z'n Hollands 41
    • Ossenhaas op z'n Vlaams  42
    • Ossenhaas, Zweedse 42
    • Ossentong 43
    • *Ossentong, Gefarceerde   43
    • *Ossentong, Gefarceerde gerookte 44
    • *Ossentong, Gekookte    43
    • *Ossentong, Het koken van geerookte 44
    • *Ossentong providence 43
    • Rib, dominostuk, rosbief, rollade en muisje 40
    • Speenvarken, Gebraden 39
    • Staartstuk (boeuf) 40
    • Staartstuk (boeuf), Gekookt 40
    • Staartstuk op zijn Engels  40
    • Staartstuk op z'n Normandisch 40
    • Varkenshaas   47
    • Varkenshaas, Gemarineerde 47
    • Varkenshaas met macaroni en tomaten 48
    • *Varkenshaasje, Lubec's 48
    • Varkensschijf en varkensrollade 47
  • Klein vlees 66
    • Balkenbrij 66
    • Biefstuk 52
    • Biefstuk, Duitse 53
    • *Biefstuk, Hongaarse 53
    • *Biefstuk West-Morland 53
    • Biefstuk of rosbief, Gemarin 53
    • *Blinde vinken 59
    • *Kalfsnier, Gebraden 61
    • *Gehakt 55
    • *Gehakt, Feest 56
    • *Gehakt met tong, Getruffeerd 56
    • *Gehakt, Pittig gemengd 55
    • *Gehakt, Surprise 56
    • Hachee 64
    • Hoofdkaas I 65
    • Hoofdkaas ll 66
    • *Kalfsbiefstuk 55
    • Kalfskoteletten 58
    • *Kalfskoteletten; Getruffeerde 58
    • *Kalfskoteletten tartare 58
    • Kalfslappen 59
    • Kalfslappen, Pikante 59
    • *Kalfslever, Gebakken 61
    • *Kalfslever, Gebraden 62
    • *Kalíslever, Gebraden gelard 62
    • Kalfslever, Gestoofde 62
    • *Kalfsoesters, Gefarceerde 57
    • *Kalfsoesters, Gelardeerde 56
    • *Kalfsoesters, , Gepaneerde 56
    • *Kalfsoesters met citroen, Fijne 57
    • *Kalfsoesters met roereieren 57
    • *Kalfslapjes met tomatensaus 59
    • *Kalfsoesters met witte wijn 51 ,
    • *Kalfsoesters op z'n Mílanees 59
    • *Kalfsoesters op z'n Weens 57
    • *Kalfsoesters Talleyrand 58
    • Kalfspoulet 62
    • Kalfs-, runder- en varkenslever koken 61
    • *Kalfstong met ragout 60
    • *Kalfstong, Gefarceerde 61
    • *Kalfstong met wijnsaus 61
    • *Kalfszwezerik 60
    • *Kalfszwezerik, Gebakken 60
    • Lamskoteletten 64
    • Lamskoteletten Prinses 65
    • Lamskoteletten Richelieu 65
    • *Ossenhaaslapjes Madeleine 54
    • *Ossenhaaslapjes of chateaubriands 54
    • *Ossenhaaslapjes op z'n Engels 54
    • *Ossenhaaslapjes Pompadour 54
    • *Ossenhaaslapjes, Ronde 54
    • *Rolpens 65
    • Rookworst- koken 64
    • Runderlappen 51
    • Runderlappen, Fijne pikante 52
    • Runderlappen, Gemarineerde 51
    • Runderlappen met tomaten 51
    • Runderlap en met wortelen 52
    • *Runderrolletjes 52
    • *Runder- of kalfslappen, Russische 52
    • Spek bakken I 64
    • Spek bakken II 64
    • Varkensbiefstuk 63
    • Varkenskarbonade mRobertsaus 63
    • Varkenskoteletten 63
    • Varkenslappen 63
    • Varkensoesters 63
    • Varkensoesters Tardieu 63
    • Verse worst maken en braden 63
    • *Wiener Schnitzel 59
    • *Zwezerik met ragout 60

Wild en gevogelte 67
  • Algemene Regels   67
  • Duif   73
  • Duif, Gestoofde   73
  • Duif, Gevulde - met getruffeerd kalfsgehakt   74
  • Eend, Gebraden   75
  • Fazant   75
  • Fazant, Gevulde   76
  • Fazant op jagers wijze   75
  • Gans braden   74
  • Garnering voor warme wildschotels 76
  • Haantjes en piepkuikens   73
  • Haas braden   69
  • Haas braden, Ontbeende  70
  • Haas, Jockey   70
  • Hazenkoteletten   71
  • Hazenpeper I   70
  • Hazenpeper Il   70
  • Kalkoen, Gebraden   74
  • Kalkoen, Gevulde ontbeende  74
  • Kalkoen, Gevulde - op z'n Engels 74
  • Kip braden   71
  • Kip, Gevulde   73
  • Kip in tomatensaus 72
  • Kip of poularde Lido 73
  • Kip op z'n Haags    72
  • Kippenragout met rijstrand  71
  • Kippenragout op z'n Napolitaans   72
  • Konijn braden    71
  • Konijn stoven   71
  • Kwartels   76
  • Lijsters   75
  • Patrijs   76
  • Patrijs met zuurkool 76
  • Poularde en kapoen braden  73
  • Reebout braden   69
  • Reerug- of reebout met groot wildsaus 69
  • Taling braden   75
  • Vinken, Gebraden    76
  • Water- en houtsnippen  75

Vis 77
  • Amerikaanse biscuits 16
  • Zalmbroodjes 11
  • Algemene Regels   77
  • Bokking bakken   87
  • Bot en schol koken  85
  • Bot en schol bakken   85
  • Forellen met groene saus   81
  • Haring, Nieuwe   87
  • Heilbot en griet koken   86
  • Kabeljauw   78
  • Kabeljauwkoppen gestoofd  80
  • Kabeljauw met kerriesaus   79
  • Kabeljauw of schelvis met kaas 79
  • Kabeljauw op zijn Normandisch 79
  • Kabeljauw stoven I   78
  • Kabeljauw stoven II   79
  • Karper stoven   86
  • Kreeft koken en openen   87>
  • Langoesten  87
  • Mosselen   88
  • Paling bakken   83
  • Paling koken   83
  • Paling stoven   83
  • Rode poon en pietermannen  82
  • Sausbaars   82
  • Schelvis 80
  • Schelvis bakken, Filets van 80
  • Schelvis in vuurvasten schotel   80
  • Schelvis stoven   80
  • Snoek bakken   82
  • Snoek koken   82
  • Snoek stoven   82
  • Stokvis koken    80
  • Stokvis in roomsaus'  81
  • Tarbot bakken   86
  • Tarbot koken  86
  • Tarbotfilets met roomsaus en kaas   86
  • Tarbotfilets op z'n Monnikendams 86
  • Tong bakken   84
  • Tong koken   83
  • Tongfilets met garnalen en mosselen   85
  • Tongfilets met garnalen of kappertjessaus 85
  • Tongfilets met witte wijn  84
  • Tongfilets op z'n Noors  84
  • Tongfilets op z'n Zeeuws 85
  • Tongschotel, Hollandse  84
  • Waterbaars 83
  • Wijting en gul 82
  • Zalm bakken  81
  • Zalm koken 81
  • Zalm met kardinaalsaus 81

Eiergerechten 89
  • Algemene Regels 89
  • * Ansjovisbroodjes 94
  • * Eierkroketten 93
  • Eierdoosjes 91
  • * Eieren, Chinese 96
  • Eieren conserveren 89
  • Eieren doorsnijden 89
  • Eieren koken 89
  • * Eieren met béchamelsaus 93
  • * Eieren met kaassaus 93
  • * Eieren met kerriesaus 92
  • Eieren pellen 89
  • * Eiergelei (zoete) 100
  • * Eiergelei met karamelsaus 101
  • * Eiergelei met kaas 93
  • * Eierragout 93
  • * Eierschoteltje met ansjovis en mayonaise 95
  • * Eierschotel, Warme 94
  • * Eierstruif 97
  • * Eierstruif (zoete) met confituren 97
  • * Eierstruif met ham of spek 97
  • Eieren (gevulde) op spinazie 97
  • * Flensjes bakken 99>
  • * Flensjes, Gebakken, gevulde 100
  • * Flensjes met ham, Timbale van 100
  • * Flensjes met room en schuim 100
  • * Garnaleneieren 96
  • * Indische eieren 96
  • * Kampersteur 96
  • Kievitseieren 90
  • * Paaseieren, Gegarneerde 94
  • Pannenkoek, Kersen-, appel- of pruimen- 101
  • Pannenkoeken, Krasnapolsky 101
  • * Omelet 97
  • * Omelet, Franse 98
  • * Omelet in frituur, Vlees 98
  • * Omelet met amandelen, Schuim 99
  • * Omelet Mariakroon 99
  • * Omelet met asperges, champignons of tomaten '98
  • * Omelet met champignons 98
  • * Omelet met fijne groenten 98
  • * Omelet, Rijst- 99
  • * Omelet, Schuim- 98
  • * Roereieren 91
  • * Roereieren met fijne groenten 92
  • * Roereieren met ham 91
  • * Roereieren met kaas 91
  • * Roereieren met nierragout 92
  • * Roereieren met tomaten 91
  • * Roereieren met tomaten en ham 92
  • * Schuimeieren 95<
  • * Schotse rib 91
  • * Spaanse eieren 94
  • *Spiegeleieren 90>
  • Spiegeleieren met gebruinde boter 90
  • * Spiegeleieren met ham of spek 90
  • * Spiegeleieren met tomaten 91
  • * Tomateneieren 96
  • * Tomatenverrassing 92
  • * Warme boterhammetjes met jam en ei 101
  • Zak-eieren 94
  • * Zak-eieren, Gepaneerde 95
  • * Zak-eieren met ansjovisboter 95

Aardappelgerechten 105
  • Aardappelblaadjes 105
  • Aardappelkroketten 104
  • Aardappelkroketten met ham en kalfsvleesresten 104
  • Aardappelkoekjes, Duitse 105
  • Aardappelnestjes 105
  • Aardappelen bakken I 102
  • Aardappelen bakken II 102
  • Aardappelen, Gestoofde - met kaas 106
  • Aardappelen, Gestoofde - met pikante saus 106
  • Aardappelen, Gestoofde - met uien 106
  • Aardappelen, Everdijnse 104
  • Aardappelen in figuren, Gebakken 104
  • Aardappelen, -Paddestoelties van 106
  • Aardappelen koken 102
  • Aardappelen koken, Nieuwe 102
  • Aardappelen, Gevulde 107
  • Aardappelen, Soes- 104
  • Aardappelkoekjes 103
  • Aardappelmuisjes 102
  • Aardappelpuree 103
  • Aardappelpuree om te spuiten 103
  • Aardappelschelpen met ham 103
  • Aardappelschuimpjes als garnering voor schotels 107
  • Aardappelsla I 106
  • Aardappelsla II 106
  • Aardappelstaafjes, Gebakken (Pommes frites) 105
  • Aardappeltjes, Gebakken klein 104
  • Gebakken strootjes 105

Groenten 108
  • Algemene Regels 108
  • Afkoken en stomen van groenten 108
  • Andijvie 113
  • Andijvie in jus 114
  • Andijvie, Gestoomde - of spinazie 114
  • ' Artisjokken 119
  • Asperges, Gestoofde 117
  • * Asperges, Sleep- 116
  • Banaan, Gebakken 120
  • Bieten 119
  • Bloemkool 110
  • Bloemkool met garnalensaus 111
  • Bloemkool met gebruinde saus 110
  • Bloemkool met kaassaus 110
  • Bloemkool met tomatensaus 110
  • Bruine bonen, Gestoofde, met spek 109
  • Brussels lof, Gestoofd 117
  • Brussels lof, Gestoofd - in saus 117
  • Brussels lof in jus 117
  • Brussels lof in spieren 118
  • Chinese kool 112
  • Doperwten 108
  • Groentenkroketten , 115
  • Kastanjepuree 120
  • Kastanjes poffen 120
  • Knolselderij, Gestoofde _ 118
  • Komkommers, Gestoofde 120
  • Koolraap 112
  • Koolrolletjes met gehakt 111
  • Kropsla, Gestoofde 114
  • Kropjes sla, Gestoofde 114
  • Meiknolletjes 112
  • Meiknolletjes, Gevulde 112
  • Paddenstoelen, Gestoofde - 116
  • Paddenstoelen met roomsaus 116
  • Peulen 110
  • Postelein 119
  • Prei, Gestoofde 117
  • Prei, Gestoofde - met harde eieren 117
  • Raapstelen 118
  • Rode kool 111
  • Savooiekool, Gevulde - 111
  • Schorseneren 119
  • Selderij in jus - 118
  • Slakropjes met gehakt , 114
  • Sla, Prinsessen- of herenboontjes 109
  • Snijbiet 118
  • Snijbonen 109
  • Spinazie 113
  • Spruitjes 112
  • Spruitjes met kastanjes 113
  • Spruitjes met prei 112
  • Spurrieknolletjes 112
  • Timbaaltjes van gestoomde spinazie 113
  • Tuinbonen 109
  • Tuinbonen met spek 110
  • Uien, Gestoofde 120
  • Winterwortelen, Gesnipperde 115
  • Witte bonen, Gestoofde 109
  • Witte en bruine bonen 109
  • Witte en bruine kapucijners 108
  • Witte- of savooiekool 111
  • Worteltjes 115
  • Zuring, Gestoofde 119

Stamppotten 121
  • Algemene regels 121
  • Aardappelen met andijvie ofwel "gras" 122
  • Aardappelen met savooiekool 122
  • Aardappelen met witte kool 122
  • Appels met aardappelen of wel hete bliksem 121
  • Bieten met aardappelen 124
  • Gedempte pot 123
  • Hutspot met klapstuk 121
  • Meiknolletjes met aardappelen 124
  • Peren op de vleesketel 124
  • Raapstelen met aardappelen 123
  • Snijbonen met aardappelen 123
  • Stamppot boerenkool ' 124
  • Stamppot van lamsvlees 123
  • Stamppot van stokvis 125
  • Stamppot zuurkool 122
  • Zomerhutspot 122
  • Zuurkool, Gestoofde -puree 123

Compotes 129
  • Abrikozen, Gedroogde 129
  • Abrikozen- of perzikencompote 128
  • Appelcompote in schijven 126
  • Appelen, Gedroogde 129
  • Appelmoes 126
  • Appeltjes, Zoete 126
  • Bessenbeschuiten 127
  • Compote, Fijn gemengd 128
  • Kersen en morellen gestoofd 127
  • Kersen Gestoofde -op beschuit 127
  • Kruisbessencompote 128
  • Kruisbessenmoes, Groene 128
  • Meloencompote 127
  • Peren, Gedroogde 129
  • Peren, Gestoofde 127
  • Pruimen, Gestoofde 129
  • Rabarbercompote 126
  • Rabarbermoes 126
  • Reine-claudes, Verse en kroosjes gestoofd 127
  • Tomatencompote 128
  • Tuttifrutti 129

Sausen

  • Warme sausen 130
    • Algemene regels 130
    • Bearnaisesaus 137
    • Béchamelsaus I 132
    • Béchamelsaus II 132
    • Bloemkoolsaus 133
    • Boter, Gesmolten 131
    • Boter, Gewelde, 131
    • Botersaus 131
    • Botersaus, Eenvoudige 131
    • Cambridgesaus 135
    • Champignonsaus 135
    • Champignonsaus, Bruine 135
    • Charlemagnesaus 136
    • Colbertsaus 136
    • Duveltjessaus 137
    • Eíersaus, Hollandse 131
    • Eíersaus, Zure 132
    • Fricasseesaus 137
    • Garnalensaus 134
    • Groene saus 132
    • Hertoginnensaus 138
    • Hollandse saus 136
    • Kaassaus I 132
    • Kaassaus II 132
    • Kappertjessaus 133
    • Kerriesaus 133
    • Lentesaus 133
    • Pikante, Lichte en donkere saus 135
    • Madeirasaus 135
    • Mierikswortelsaus 132
    • Mosterdsaus 131
    • Mousseline saus 134
    • Normandische saus 134
    • Peterseliesaus 131
    • Poolse saus 137
    • Ragoutsaus, Blanke 13
    • Ragout, Bruine - of Spaanse saus 134
    • Rodewijnsaus 137
    • Roomsaus 137
    • Russische saus 137
    • Speksaus I 133
    • Speksaus II 133
    • Tomatensaus I 136
    • Tomatensaus II _ 136
    • Truffelsaus 136
    • Uiensaus V 132
    • Visessence 133
    • Visroomsaus 134
    • Warme koude saus, Blanke 138
    • Warme koude saus, Bruine 138
  • Koude sausen 131
    • Hofmeestersaus 131
    • Mayonaise I, II en III 7
    • Slaroomsaus 139
    • Slasaus, Gebonden 139
    • Slasaus, Gewone 139
    • Slasaus, Oudhollandse 139
    • Ravigottesaus 138
    • Remouladesaus 138
    • Tartaresaus 138
    • Vinaigrettesaus 138
  • Sausen voor zoete gerechten 140
    • Aardbeiensaus I 140
    • Aardbeiensaus II 141
    • Abrikozensaus van gedroogde abrikozen 140
    • Aromatische saus 142
    • Bessensapsaus 140
    • Bessenwijnsaus 140
    • Karamelsaus 141
    • Chocoladesaus 141
    • Citroen, Schuimsaus van 142
    • Frambozensapsaus 140
    • Kaneelsaus 141
    • Kirschsaus 142
    • Marasquinsaus 142
    • Mokkasaus 141
    • Orgeadesaus 143
    • Rode- of witte wijn, Schuimsaus van - 142
    • Rodewijnsaus 140
    • Rumsaus 142
    • Rum, Schuimsaus van - 142
    • Rijnwijn, Schuimsaus van - 142
    • Stroopsaus I 141
    • Stroopsaus II 141
    • Vanillesaus 141

Tussengerechten en warme
lunchschotels 150
  • Aardappelnestjes met ragout 150
  • Asperges met kaas 160
  • Asperges met roereieren 160
  • Beschuitjes met ham 155
  • Broodjes met ham en kaassaus 154
  • Brood, Gebakken - met paddenstoelen 155
  • Broodjes, Gevulde 153
  • Broodjes, Versierde 153
  • Brussels lof of prei in ham 161
  • Casinobroodje, Gevuld 153
  • Kroketten maken en paneren 144
  • Kroketten van resten gaar gekookt vlees 145
  • Croûtons 151
  • Diverse spijzen in frituurdeeg 153
  • Dominoballen 147
  • Egyptische rolletjes 169
  • Eieren, Gevulde - als kroket 145
  • Eieren met ham in vormpjes 162
  • Eiernestjes 1 155
  • Eíer-vleesschotel 156
  • Frituurvet 144
  • Frituren en frituurdeeg 152
  • Frituurdeeg I, II, III 152
  • Garnalenkroketten 146
  • Hambroodjes 147
  • Hamrolletjes van zuurkool met puree 162
  • Hamschoteltje 162
  • Hollandse soufflé 158
  • Hongaarse eieren 156
  • Hoorntjes, met vleesragout 150
  • Jachtschotel I 170
  • Jachtschotel II 170
  • Kaas, Gebakken 168
  • Kaasbeschuitjes 155
  • Kaasbroodjes 155
  • Kaaskoekjes 168
  • Kaassoufflé met champignonsaus 168
  • Kalfsfilet met tong 157
  • Kalfshersens in schelpen 163
  • Kalfshersens met asperges 163
  • Kalfshersens, Worstjes van 163
  • Kalfsnier met colbertsaus 156
  • Kalfsniersurprise 156
  • Kalfspoulet met macaroni 151
  • Kalfspoulet of hachee met rijst 150
  • Kalfsvleeskroketten 144
  • Kalfsvleesrolletjes, Bossche 161
  • Kalfsvleesrolletjes, Engelse 161
  • Kalfsvlees, Soufflé van - 157
  • Kalfsoester met ananas 160
  • Kerrieschoteltje, Eenvoudig 167
  • Kerrieschoteltje van bouillonvlees 167
  • Koninginnekroketten 145
  • Koninginnesoufflé 158
  • Macaronikroketten , 146
  • Macaroni, Italiaanse 166
  • Macaroni met ham en kaas 165
  • Macaroni met kalfspoulet 165
  • Macaroni met saucijsjes 165
  • Macaroni op z'n Napolitaans 165
  • Macaronischotel met ragout 165
  • Miriam-rolletjes 156
  • Nasi goreng 167
  • Nierbroodjes I, II 147
  • Nierbroodjes en surprise 147
  • Nierenkroketten 146
  • Omelet met nierragout 150
  • Ossentong met zwezerik en asperges 159
  • Pannenkoekjes met ham of garnalen 162
  • Pannenkoek met vleesresten 161
  • Papegaaientongen 153
  • Parijzer rissolen 152
  • Pasteipotjes, Gevulde 151
  • Pasteitjes 149
  • Pasteitjes, Italiaanse 150
  • Pasteitjes, Zweedse 149
  • Peterselie, Gebakken 145
  • Filosoof 170
  • Prinsesrolletjes 158
  • Puree met gestoofde andijvie en spiegeleieren 170
  • Ragouts in schelpen 151
  • Ragouts, Lichte en donkere 148
  • Ragout van garnalen 148
  • Ragout van ham 148
  • Ragout van kalfspoulet 149
  • Ragout van kalfstong 148
  • Ragout van kip 148
  • Ragout van schapenvlees 169
  • Ragout van vis 149
  • Ragout van vleesresten 149
  • Ragout van wild en gevogelte 149
  • Ragout van zwezerik 148
  • Risotto 167
  • Rissolen 151
  • Rolpens of bloedworst met zure appels 170
  • Rundvleesresten met bruine pikante saus 161
  • Rijstkroketten I 146
  • Rijstkroketten II 147
  • Rijstschoteltje 167
  • Rijstschoteltje Italiaans 166
  • Sandwiches, Lente- ' 154
  • Sandwiches met merg 155
  • Sandwiches of pasteitjes van kalfshersens 154
  • Sandwiches, Warme 154
  • Selderij, Franse - met ham en merg 160
  • Selderij in ham 161
  • Stokvisballetjes 171
  • Spaghetti 166
  • Spaghetti op z'n Italiaans 166
  • Tomaten, Gevulde 164
  • Tomaten, Gevulde - op z'n Italiaans 164
  • Tomaten, Engelse 163
  • Tomaten, Indische 163
  • Tomaten met kaasvulsel 164
  • Tomaten met paddenstoelen 164
  • Tongschotel, Gegarneerde 159
  • Tong, Gekookte - met asperges 159
  • Tongkoteletten 157
  • Uitsmijter 160
  • Vet uitsmelten 144
  • Viskroketten 146
  • Viskoekjes 171
  • Visschotel, Eenvoudige 171
  • Vleeskoekjes 169
  • Vleespastei, Eenvoudige 169
  • Vogelnestjes I, ll 168
  • Vol au vent 149
  • Zuurkoolschotel m spiegeleieren' 162
  • Zweedse boterhammen 153
  • Zwezerikbroodjes 154
  • Zwezerikkroketten 145
  • Zwezerik, Hertoginne- 158
  • Zwezerik in frituurdeeg 152
  • Zwezerik met asperges 158
  • Zwezerikschotel 158
  • Zwezeríksurprise 159

Hiervoor komen ook in aanmerking de met een * getekende recepten onder vleesspijzen, groenten en eiergerechten

Koude schotels 172
  • Algemene Regels 172
  • Amerikaanse sla 175
  • Amstel-sla 177
  • Andijviesla met biet 174
  • Biefstuk tartaar 182
  • Eieren, Conradische 192
  • Eieren met vleesrand 192
  • Eieren, Pittige Hollandse 192
  • Fazantenpastei 189
  • Ganzenleverpastei 189
  • Garnalensla 177
  • Garnering voor koude schotels 172
  • Groentesla, Hollandse 174
  • Groentesla, Zeeuwse 174
  • Halve gedraaide 183
  • Hamsoufflé met aspic 184
  • Haringsla 175
  • Hazenpastei I, II , 188
  • Hoofdkaas 185
  • Hollandse koffietafelschotel 190
  • Huzarensla 176
  • Huzarensla, Fijne 176
  • Klaassandwiches 191
  • Kaasschotel, Gemengde 191
  • Kalfsfricandeau in jus 180
  • Kalfsgalantine met aspic 181
  • Kalfskoteletten, Zweedse gegarneerde 181
  • Kalfstong met ravigotesaus 180 180
  • Kalfsníerstuk, Zwitsers 180
  • Kalfstong tartare 180
  • Kalfsvleesballetjes in mayonaise 184
  • Kalfsvleespastei I, II 187
  • Kip, Chaudfroid van 186
  • Kip, Chaudiroid van met hamsoufflé 187
  • Kip met mayonaise 186
  • Kippen of konijn, Pastei van jonge 189
  • Kippenpastei 188
  • Komkommerbakjes 173
  • Komkommersla 174
  • Kreeft of garnalen in aspic 178
  • Kreeft- of zalmsalade 178
  • Kropsla 173
  • Krulandijviesla 173
  • Leverpastei I, II 187
  • Leverpastei III 188
  • Neo-rolletjes 175
  • Ossenhaaslapjes met ravigotesaus 183
  • Ossenhaas, Hollandse 183
  • Ossenhaas, Pikante 183
  • Paling Roermondia 186
  • Restverwerking, Smakelijke 184
  • Rijststuk 179
  • Sandwiches, Diverse 191
  • Sandwiches, Noorse 191
  • Siberische sla 176
  • Slabonensalade 173
  • Sultansalade 177
  • Tarbot met warme koude saus en gemarineerde groenten 185
  • Tomatengelei 172
  • Tong en zwezerik in aspic 179
  • Tongfilets in aspic 179
  • Tong met garnalen 185
  • Tomatensla 174
  • Veldsla 173
  • Veldsla met biet 173
  • Vis, Gegarneerde schelpjes van koude 186
  • Vissla 178
  • Vissla, Hollandse 178
  • Vlaamse sla 174
  • Vleesbroodjes 184
  • Vleespudding, Koude 185
  • Vleesschotel, Gemengde 190
  • Vleesschotel, Kleurige koude 190
  • Vleessla; Hongaarse 176
  • Voorgerechten, Gemengde- in aspic 179
  • Wildpastei voor sandwiches 190
  • Witte-bonensla 173
  • Zalm in aspic 178
  • Zwezerik met asperges 178
  • Zwezerik, Medaillons van 181
  • Zwezerik, Russische 182

Rauwkostgerechten 193
  • Algemene regels 193
  • Aardbeien-bananen-sla 198
  • Ananas of meloen, Gevulde 199
  • Appelcompote 197
  • Bananenmoes 198
  • Bloemkoolsla 195
  • Brussels lof 194
  • Deense sla 196
  • Doperwtjessla 195
  • Groentesoep, Rauwe ' 201
  • Groenten-sandwiches 197
  • Hangop 201
  • Herfstsla _ 196
  • Kersenschoteltjemet amandelen 199
  • Koolsla (rode, witte, savooien of Chinese kool) 195
  • Lente-sla 195
  • Mayonaise extra 194
  • Meloen, gevulde 198
  • Perencompote 198
  • Perzikenfantasie 199
  • Rammenas 194
  • Rivièra-sla 200
  • Selderijmayonaise 194
  • Selderijsla 194
  • Siberische sla 200
  • Sinaasappelen, Gevulde 199
  • Sla met mierikssaus 197
  • Stafnppot van rauwe groenten 197
  • Tuttifrutti 201
  • Veldsla, rnolsla, spinazie 195
  • Vruchtensla 200
  • Vruchtensla, Gemengde - met room 199
  • Vruchtensla, Prinses 199
  • Vruchtensla, Gedroogde 201
  • Wintersla 196
  • Zomersla 196
  • Zuurkoolsla 195

Toetjes 210
  • Aardbeientoetje 210
  • Abrikozensoufflé 209
  • Ananas, Gegarneerde 208
  • Ananas, Italiaanse 208
  • Ananasschotel 208
  • Ananassurprise 208
  • Appelbeignets, Eenvoudige 206
  • Appelbergen 206
  • Appels Boter- 204
  • Appelpannenkoekjes, Fijne 206
  • Appelen, Gebakken gehakte 204
  • Appelschoteltje,Luchtig 205
  • Appelschoteltje met amandelen 204
  • Appelschoteltje, Winters 205
  • Appelsneeuw 206
  • Appels met room _ 205
  • Appelstrubel 205
  • Appels, Vlaamse 203
  • Beschuitbollen, Gevulde 203
  • Beschuitschoteltje met appelen 203
  • Bessendessert 209
  • Broodkruim met appelmoes 202
  • Brood met pruimen 202
  • Broodschoteltje met rabarber 202
  • Broodschoteltje, Fijn 202
  • Broodschoteltje met kersen of andere vruchten 203
  • Drie-in-de-pan 212
  • Eierpannenkoekjes 212
  • Eíerspekkoek, Luchtige 212
  • Eiwitkoekjes 210
  • Griesmeelschoteltje 206
  • Havermoutkoekjes 207
  • Macaronischoteltje 207
  • Maïzenaschoteltje 207
  • Peren met griesmeel 207
  • Poffertjes 212
  • Rijstkroketten, Zoete 211
  • Rijstrand, Gegarneerde 210
  • Rijsttoren 204
  • Sinaasappeltoetje, Fris 211
  • Smakelijk schoteltje van restanten 213
  • Spaans gerecht van oud brood 202
  • Spekpannenkoeken 211
  • Típsy-cake I, II 213
  • Vermicellischoteltje 207
  • Vruchtenkoekjes 4 210
  • Vruchtenkoek, Poolse 211
  • Vruchtenschotel met vanillevla 209
  • Wentelteefjes 203

Vla's 214
  • Algemene regels 214
  • Aardbeienroom 220
  • Amandelvla 215
  • Ananasvla 216
  • Appelvla 220
  • Beatrixvla 220
  • Begijnenrijst 223
  • Bessensapschuim 224
  • Bessensapvla 218
  • Bessensapvla, Eenvoudige 219
  • Bredase vla 216
  • Brusselse vla 218
  • Chocoladeberg 217
  • Chocoladevla 217
  • Citroenrijst 224
  • Citroenvla 219
  • Citroenvla, Eenvoudige 219
  • Deense vla 219
  • Dominovla 217
  • Eiwitnest met rijst 224
  • Frambozenvla met biscuits 220
  • Griesmeelschuim 224
  • Honeymoon 221
  • Jambeschuitjes met vanillevla 217
  • Karamelvla 218
  • Kerstrozenvla 215
  • Koffievla 218
  • Mokka-Karamel-vla 218
  • Nikkertjes 223
  • Poolse muts 222
  • Roomrijst 224
  • Roomvla 217
  • Russische vla 221
  • Rijn- of Moezelvla 221
  • Rijst, Droge 223
  • Rijstebrij 223
  • Rijst, Vanille 223
  • Rijstvla met gedroogde abrikozen 224
  • Sínaasappelroom 220
  • Sinaasappelvla I, II 219
  • Slagroom 221
  • Sneeuwvlokken 222
  • Sneeuwberg 222
  • Vanillevla 215
  • Vanillevla met bessen en biscuits 216
  • Vanillevla met bitterkoekjes 215
  • Vanillevla met sinaasappelen 216
  • Vruchtensla 216
  • Zwitserse vla 216

Koude puddingen 225
  • Algemene Regels 225
  • Aardbeiengelei met slagroomsaus 241
  • Abrikozenpudding 242
  • Amandelpudding 244
  • Ananas-marasquin-bavaroise 234
  • Ananaspudding 241
  • Ananasrand 241
  • Ananassurprise, Slagroom met 242
  • Appelpudding met room 239
  • Bavaroises 233
  • Bavaroise, Bontgestreepte 234
  • Bavaroise, Domino 234
  • Bavaroise, Koninginne 234
  • Bavaroise, Lelie 235
  • Bavaroise, Parijzer 235
  • Bavaroise, Weense 235
  • Bessengriesmeel 227
  • Bliksempudding 244
  • Kabinetpudding op zandkoekjes 238
  • Carnavalpudding 237
  • Chamberlain appelpuddinkjes 239
  • Charley-Chaplin-pudding 230
  • Charlottepuddingen, Diverse 236
  • Charlotte met aardbeien of frambozen 236
  • Charlotte Fréderic 236
  • Charlotte met macarons 236
  • Charlotte, Russische 235
  • Chipolatapudding I, II 232
  • Chocoladebavaroise 233
  • Chocoladepudding 229
  • Chocoladepudding met gelatine 229
  • Citadelpudding 233
  • Citronadepudding 240
  • Citroenpudding 240
  • Citroenpudding met bitterkoekjes 240
  • Citroen, Schuimpudding van 240
  • Daventry-pudding 238
  • Frambozen of aardbeienbavaroise 234
  • Frambozenpudding 241
  • Griesmeelpudding 226
  • Griesmeelpudding met amandelen 226
  • Griesmeelpudding met rozijnen 226
  • Griesmeelrand met vruchten 227
  • Hertoginnenpudding 237
  • Hapjespudding 230
  • Karamelpudding 230
  • Karamelpuddinkjes 238
  • Karamelschuimpudding 238
  • Karnemelkpudding 243
  • Keizerinnenrijst 228
  • Keizerinnenrijst zonder room 228
  • Koffiebavaroise 233
  • Koffiepudding 229
  • Koffiepudding, Eenvoudige 229
  • Maïzenapudding 225
  • Mandarijnengelei 243
  • Marasquin-bavaroise 234
  • Mokka-Karamel-pudding 230
  • Mokkapudding 229
  • Mokkaroom 229
  • Mont-Blanc-pudding 236
  • Napolitaanse pudding 239
  • Nogapudding 237
  • "Oranje boven"-puddíng 231
  • Prinses-puddíng 237
  • Roompudding, Haagse 232
  • Roompudding, Hollandse 232
  • Roompudding, Kleurige 230
  • Roompudding, Witte 230
  • Roompudding, Witte met bitterkoekies 231
  • Rumbavaroise 235
  • Rumgelei 243
  • Rum, Schuimpudding van 243
  • Rijstpudding 227
  • Rijst:-and met gedroogde abrikozen 228
  • Sneeuwpudding 226
  • Sneeuwpudding met gele saus 227
  • Tiaarpudding 231
  • Vanillebavaroise 233
  • Vredespudding 226
  • Wiingelei 242
  • Wijnrijstpudding 228
  • Zonnebloempudding 231

Warme puddingen 245
  • Algemene Regels 245
  • Aardappelen met vlees 252
  • Amandel-broodpudding 245
  • Amandelpudding 249
  • Amandelpudding, Engelse 246
  • Beschuitpudding 247
  • Bitterkoekjespudding 249
  • Bloemkoolpudding 253
  • Broodpudding 247
  • Californische pudding 248
  • Chocoladepudding 249
  • Eierpudding met karamel 247
  • Gemberpudding 250
  • Griesmeelpudding 251
  • Gruno-pudding - 246
  • Hampudding met champignonsaus 252
  • Hazelnootpudding 250
  • Kabinetpudding 248
  • Karamelpudding, Hollandse 248
  • Karamelpudding, Zweedse 247
  • Kerstpudding 246
  • Louisapudding 246
  • Macaronipastei 253
  • Macaronipudding met ham 252
  • Marmeladepudding 250
  • Olympiadepudding 250
  • Rijstpudding met abrikozen 251
  • Rijstpudding met bitterkoekjes 251
  • Rijstpudding met hachee 252
  • Spaanse pudding 248
  • Vanillepudding ~ 249
  • Victoriapudding 249
  • Vleespudding 251
  • Vleespudding met vermicelli 252

 

Gebak

  • Groot gebak 254
    • Algemene Regels 254
    • Aardbeien- of frambozentaart 271
    • Abrikozen-, perziken- of kersentaart 271
    • Algemene regels voor Moskovisch gebak 262
    • Amandelbroodjes 265
    • Amandelpers 257
    • Amandeltaart 274
    • Amandeltaart, Harde 273
    • Amandeltulband 260
    • Appelbollen 269
    • Appelschijfjestaart 274
    • Arnhemse meisjes 268
    • Bakpoeder 255
    • Banketbakkersroom 256
    • Banketbakkersroom (eenvoudig) 256
    • Banket en banketletters 266
    • Bladerdeeg 264
    • Biscuitgebak ' 270
    • Bolus-tulband 260
    • Boterroom 256
    • Boterroom, Eenvoudige , 256
    • Breton-gebak 263
    • Bruidstaart 258
    • Kadetjes 2 278
    • Cake, Amandel 258
    • Cake, Citroen 258
    • Cake, Duitse 261
    • Cake Gemarmerde 259
    • Cake, Gember 258
    • Cake, Huishoud 257
    • Cake, Juliana 258
    • Cake Marie José 259
    • Cake Oudhollandse 259
    • Cake, Plum 259
    • Cake, Prinses 260
    • Cake, Rozijnen 258
    • Cake, Thee 259
    • Cake, Vruchten 258
    • Christoffeltaart 276
    • Citroenbiscuit 276
    • Congo-taart I 279
    • Congo-taart II 279
    • Couverture 257
    • Croute, Gesloten 269
    • Croute, Open 269
    • Driekoningenkoek 273
    • Duits gemberbrood 261
    • Eiwit kloppen 256
    • Fordtaart 274
    • Franse appeltaart 270
    • Fijn krentenbrood 278
    • Geleitaart 270
    • Glazuur, Chocolade 255
    • Glazuur Eiwit 255
    • Glazuur, Vruchten 255
    • Glazuur, Water 255
    • Goedkope ontbijtkoek 277
    • Halve maantjes 269
    • Hazelnoottaart 271
    • Hazelnoottaart, Gevulde 272
    • Kerstbrood 279
    • Keizer Karel-taart 272
    • Koek, die nooit mislukt 276
    • Krenten- of rozijnenbrood 278
    • Kruidtaart 260
    • Kruimeldeeg 270
    • Limburgse vla 277
    • Louisa-taart 264
    • Luxe broodjes 278
    • Madeleine-taart 272
    • Moskovisch gebak 262
    • Moskovisch gebak, Geleitaart van 263
    • Moskovisch gebak op de minuut 274
    • Moskovisch gebak, Roomtaart van 263
    • Moskovische tulband 263
    • Neutralia-gebak 264
    • Nogataart 273
    • Opgerolde koek I 263
    • Opgerolde koek II 264
    • Oudhollandse roomtaart 266
    • Oudhollandse vruchtentaart 266
    • Oud-Vlaamse amandeltaart 267
    • Oud-Vlaamse fruittaart 267
    • Paaskoek 261
    • Palingbroodjes 265
    • Pasteitjes 268
    • Quadrillegebak  273
    • Rabarbertaart 271
    • Room, Geslagen  256
    • Roomhorentjes 268
    • Roomtaart 270
    • Rozijnen en krenten wassen 257
    • Rijsttaart 276
    • Surprisekoek 262
    • Theegebakjes 268
    • Tuttifruttitaart 271
    • 4-delenkoek 276
    • Vredeskoek 261
    • Vruchtengebakjes 268
    • Wener punten 277
    • Wener taart 275
    • Witbrood 278
    • Worstenbroodjes 265
    • Zandtaart, Duitse 275
    • Zandtaart, Harde 275
    • Zandtaart, Zachte 275
    • Zeeuwse koek 277
    • Zoete krakelingen 266
    • Zoute krakelingen 267
    • Zoute stengels 267
  • Klein gebak 282
    • Amandelspanen 282

    • A.V.A.-gebakjes 284
    • Bokkenpootjes 281
    • Boter-janhagel 280
    • Boterkoekjes 280
    • Chocolade vierkantjes 285
    • Culemborgse moppen 283
    • Geleikoekjes 284
    • Gemberkoekjes 284
    • Gevulde koeken 284
    • Hernhutters I 281
    • Hernhutters II 281
    • Knapkoek 285
    • Lieverkoekjes 283
    • Macarons 280
    • Magdalenakoekjes 281
    • Mavacakes 280
    • Portugeesjes 284
    • Roombiscuits 285
    • Roomsoezen met banketbakkersroom 285
    • Speculaas 283
    • Sprits I 282
    • Sprits II 283
    • Theekoekjes- _ 282
    • Turennes 281
    • Umberto-gebakjes 280
    • Victoria-koekjes 283
    • Zandkoekjes of zandballetjes 282

Snoeperijen 287
  • Amandelnootjes 287
  • Borstplaat 288
  • Chocoborstplaat 288
  • Chocolade Karamels 287
  • Gemberborstplaat 288
  • Hopjes 286
  • Kattentongen 287
  • Koffiekaramels 287
  • Marasquin-borstplaats 288
  • Noga 286
  • Stroopsoldaten 286
  • Stroopsoldaten, Fijne 287
  • Toffees 287
  • Truffels 286

Dranken

  • Warme dranken 290
    • Chocolademelk 289
    • Chocolademelk, Kop 289
    • Kandeel 290
    • Koffíe zetten 289
    • Melk koken 289
    • Mokkachocolade met slagroom 290
    • Punch 290
    • Rijnwijnpunch 290
    • Thee zetten 289
    • Warme wijn I 290
    • Warme wijn II 290
  • Koude dranken 295
    • Advocaat op brandewijn 295
    • Advocaat op sherry 295
    • Alcoholvrije bowl 296
    • Bessensap 293
    • Bessensap zonder koken 296
    • Citroenlimonade 292
    • Citroenlímonade, Stroop voor 292
    • Fosco 291
    • Frambozenazijn 293
    • Frambozenlímonade, Stroop voor 292
    • Frambozen- of aardbeienbowl 296
    • Frambozen- of aardbeiensap 294
    • Knikkebeentjes 295
    • Koffie Portorico 291
    • Limonade, Gemengde 293
    • Limonades 292
    • Moerbeiensap 294
    • Napolitaine 294
    • Poolse koude punch 294
    • Sinaasappelazijn 293
    • Sinaasappelbowl 295
    • Sinaasappellimonade 292
    • Sinaasappellimonade, Stroop voor 292
    • Vruchtenbowl, Gemengde 295
    • Vruchtenbowls 296
    • Vruchtenroom 294
    • IJschocolade 291
    • IJskoffie I-ll 291

IJs en sorbets 296
  • Algemene regels bij het bevriezen 296
  • Aardbeienroomijs 299
  • Aardbeienijs 298
  • Amandelijs 298
  • Chocolade-ijs 298
  • Citroenijs 299
  • Frambozen, ananas- en abrikozen-ijs 299
  • Kastanje-ijs 298
  • Mokka-ijs 298
  • Noga-ijs 298
  • Noten-ijs 298
  • Pêche Melba 301
  • Plombières 300
  • Roomijssoda 300
  • Siberische omelet 299
  • Sinaasappelijs 299
  • Sorbets in het algemeen 300
  • Vanilleroomijs 297
  • Vanille-ijs 297
  • Vruchtencobler 300
  • Vruchtenpunch 301
  • Vruchtensorbet 301
  • IJspudding 299

Inmaak

  • Steriliseren in Weck-, Rex- en
    Bade-Duplex-flessen 302
    • Algemene regels 302
    • Aardbeien 307
    • Andijvie 306
    • Appelmoes 308
    • Asperges 305
    • Bonen 306
    • Brussels lof 306
    • Erwten 305
    • Frambozen 307
    • Kersen 307
    • Kropsla 306
    • Kruisbessen 309
    • Peren 308
    • Perziken en abrikozen 308
    • Peulen 305
    • Postelein 306
    • Pruimen 307
    • Raapstelen 306
    • Rode, witte en zwarte bessen 308
    • Stoofperen 308
    • Suikeroplossing 307
    • Tomaten 305
    • Tomatenpuree 307
    • Tuinbonen 306
    • Wortelen 305
    • Zoutoplossing 304
  • Inmaak in zout 303
    • Algemene Regels 303
    • Boter insteken 310
    • Princessebonen 309
    • Snijbonen 309
    • Tomaten 310
    • Zuurkool 309
  • Inmaak in zuur 303
    • Algemene Regels 303
    • Charlotten 311
    • Gemarineerde haring 312
    • Gevulde komkommers 311
    • Kleine augurkjes 311
    • Paling in gelei 313
    • Piccalilly 312
    • Rolmops 312
    • Rolpens 313
    • St Jansuitjes 311
    • Tomaten 312
    • Zoetzure kersen of morellen 314
    • Zoetzure komkommers 314
    • Zoetzure kwetsen 314
    • Zoetzure meloenschil 314
    • Zoetzure peren 315
  • Drogen van vruchten en groenten 304
    • Algemene Regels 304
    • Appels drogen 315
    • Drogen van peterselie, kervel, selderij, venkel, dragon en mierikswortel 315
    • Kweeperen drogen 315
    • Peren drogen 315
    • Pruimen drogen 315
    • Slabonen drogen 316
  • Inmaak met suiker 304
    • Algemene Regels 304
    • Aardbeienjam 319
    • Aardbeienmarmelade 317
    • Abrikozenmarmelade 318
    • Appelmarmelade 317
    • Bessenaardbeienjam 319
    • Bessen- en frambozengelei, Heldere 319
    • Bessen- frambozen-aardbeien-marmelade 317
    • Bessenframbozenjam 319
    • Bessenjam 319
    • Frambozenjam 319
    • Frambozenmarmelade 316
    • Kersenmarmelade 317
    • Kweeperen- appelmarmelade 318
    • Kweeperenmarmelade 318
    • Perzikenmarmelade 319
    • Pruimenmarmelade 317
    • Reine Claudes-marmelade 317
    • Rode bessen-frambozen-marmelade 316
    • Rode bessen-marmelade 316
    • Sinaasappelmarmelade 317
    • Sinaasappelmarmelade met citroenen 318
    • Wijngelei, Heldere 319
    • Zwarte bessen-marmelade 316
  • Inmaak in alcohol 304
    • Algemene Regels 304
    • Boerenjongens 320
    • Citroenschilletje 320
    • Gedroogde abrikozen op appelwijn 320
    • Moerbeien op Meiwijn 320
    • Morellen of frambozen op brandewijn 320
    • Zwarte bessen op jenever 321

Ziekenrecepten

  • Algemene regels 322
  • Eiwitarm dieet 322
    • Karnemelkpap 322
    • Karnemelkvla 322
    • Melkpap 323
  • Suikervrij dieet 323
    • Bessenvla 323
    • Citroenpudding ` 323
    • Eiersoep 324
    • Glutenpannenkoek 324
    • Havervlokkenpap 324
    • Koffie-crême 323
    • Koolrollen, Gevuld 325
    • Koud vlees L 324
    • Schuimgerecht 325
    • Schuimomelet 324
    • Slaatje 324
    • Snoek, Gestoofde 325
    • Spinazie met ei 324
    • Verjaardagspudding 325
  • Vetarm dieet 325
  • Zoutarm dieet 326
  • Streng vloeibaar dieet 326
    • Bouillon 326
    • Geklopt ei met citroen- of bessensap 326
    • Geknipt eiwit 326
    • Griesmeelpap 327
    • Havermoutpap 327
    • Lammetjespap 326
    • Yoghurt met grenadine 327
  • Voor aansterkende zieken 327
    • Aspergeschoteltje 330
    • Beschuit of biscuits met vruchten 330
    • Biefstuk, Geschrapte 329
    • Biscuits met vruchtenschuim 330
    • Duif, Gekookte (licht verteerbaar) 331
    • Duif met aspergepunten 331
    • Duif met rijst (voor bloedarme zieken) 331
    • Eierschoteltje met vruchten ` 330
    • Gebakken kalfslever I 327
    • Gebakken kalfslever II 328
    • Gebraden vlees zonder korst (voor maagpatiënt) 332
    • Kalfsbiefstuk, Gekookte 329
    • Kalfsgehakt 330
    • Kalfshersens met ei (licht verteerbaar) 331
    • Kalislever op z'n Engels 327
    • Kalfsoesters, Gelardeerde 329
    • Leverballen 328
    • Leverbouillon 327
    • Licht verteerbare ragouts 329
    • Puree van princesseboontjes (voor maagpatiënt) 332
    • Russische charlotte 331
    • Spinazie met kalfsvlees 328
    • Vleesschelp 328
    • Vleesschelpjes 329
    • Vruchtenbeker 331
    • Zak-eieren 330
    • Zak-eieren, Gepaneerde 330
    • Zwezerik 329

Vlees- en groentecombinaties 333

Vis- en groentecombinaties 334

Wild-. gevogelte-, vis- en groentekalender 335

Diverse menu's en hun juiste samenstelling 339

Elektrisch koken 343
  • Elektrisch koken 343
  • Elektrisch fornuis 343
  • Inbedrijfstelling en onderhoud 345
  • De pannen 346
  • Voordelen van elektrische spijsbereiding 347
  • Hulptoestellen in de elektrischekeuken 347
  • 10 Regels voor het koken, braden en bakken op de kookplaat 348
  • Het bakken van klein vlees en vis op de kookplaat 350
  • Het braden van klein en groot vlees op de kookplaat 350
  • Het braden van groot vlees in de oven 350
  • Gemiddelde schakelstanden en tijden voor het braden van vlees 352
  • Gemiddelde schakelstanden en tijden voor het braden van wild en gevogelte 353
  • Bereiding van vis in de oven 354
  • Gebakrecepten 355
  • Zandkoekjes 355
  • Cake 356
  • Cake, Gevulde 356
  • Wit Brood 357
  • 12 Regels voor het steriliseren en pasteuriseren met het elektrisch fornuis 358

Wijn 360
  • Iets over wijn nu het algemeen 360
  • Bordeaux 361
  • Bourgogne 361
  • Champagne 362
  • Rijn en Moezel 362
  • Port, Sherry en Madeira 362
  • De 10 geboden voor de wijnschenker 363
  • Wanneer en wat? 365
  • Voor tafel 365
  • Gerechten, waarbij wijn het minst tot zijn recht komt 365

Aantekeningen 366

Inhoud 377

Benamingen voor de samenstelling van Franse menu's 392