Eten tegen kanker 2De rol van voeding bij het ontstaan van kankerKOOKBOEK |
| Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis
Gingras.Vert Dick van Alkemade en Henja
Schneider (receptuur). Utrecht/Antwerpen, Kosmos
2008 (vert.) Categorie: gezond & bewust, serie Onderwerp: bewust, gezond, kanker, dieet |
Links:
Terug naar Kookboekenzoeken
Eten tegen kanker is in verschillende talen
vertaald. Het boek heeft een ware revolutie ontketend,
doordat het de lezers opmerkzaam heeft gemaakt op de
cruciale rol die voeding speelt bij de strijd tegen
kanker.
Iedereen heeft nu wel gehoord van de goede eigenschappen
van kurkuma, rode wijn en groene thee.
Nog meer
informatie
In "Eten tegen kanker", kookboek berichten de auteurs
Richard Béliveau en Denis Gingras over
de meest recente ontdekkingen met betrekking tot de
relatie tussen voeding en kanker.
De
lezer krijgt veel nieuws te horen over nog andere
levensmiddelen met kankerwerende fytochemische stoffen, en over nieuwe gegevens over de invloed
van ontstekingen en obesitas op het
ontstaan van kanker.
En nu aan de slag!
Om het nuttige met het aangename te verenigen en omdat
etenswaren niet alleen maar
materie zijn maar ook een dagelijkse bron van genoegen,
hebben de auteurs contact opgenomen met de Stichting Serge-Bruyère en de daaraan
verbonden geroutineerde chef-koks, met
het verzoek om meer dan 100 verrukkelijke recepten te
verzamelen.
Ze zijn geïnspireerd op
diverse, soms duizenden jaren oude culinaire tradities;
ze maken gebruik van voedingsstoffen
met erkende kankerwerende eigenschappen.
Wetenschap, gezondheid
en lekker eten
hebben het nog nooit zo goed met elkaar getroffen!
Uitgereide recensie www.natuurdietisten.nl:
(beknopt weergave)
Het schitterend geschreven boek: ‘Eten tegen
kanker’ is van de hand van twee
wetenschappers die wereldwijd bekend staan
als zeer vernieuwend. (...)
Ze bieden lezers een heel andere kijk op zaken als gezondheid en recepten. Die hoeven niet uit een ziekenhuis of uit een apotheek te komen, maar kunnen zo van de groentemarkt op het bord. Overal in de natuur zijn voedingstoffen te vinden die rijk zijn aan stoffen met krachtige kankerwerende eigenschappen en die de ziekte kunnen bestrijden zonder schadelijke neveneffecten. Tegenwoordig noemen we dit de zogenaamde ‘nutricijnen’.
Dit boek maakt met gloednieuwe wetenschappelijke feiten duidelijk dat:
DEEL 1 13
Recepten
ONTBIJT EN BRUNCH 123
TUSSENDOORTJES 126
HORS-D'OEUVRES 132
BOUILLONS EN GEBONDEN SOEPEN 138
VOORGERECHTEN 150
HOOFDGERECHTEN 160
SAUZEN EN KRUIDENMENGSELS 181
BIJGERECHTEN 183
SALADES 195
DESSERTS 210
Dankbetuiging 218
Bibliografie 219
Receptenregister 220
| links | recept | met | menugang | blz |
| Cranberrygelei | ahornsiroop en sinaasappel | ontbijt en brunch | 123 | |
| Muesli | cranberry's | ontbijt en brunch | 123 | |
| Kastanjebrood | noten en rode wijn | ontbijt en brunch | 124 | |
| Opkikker van grapefruit | munt en sinaasappel | tussendoortje | 126 | |
| Brosse havermoutkoekjes | gember | tussendoortje | 126 | |
| Indiase eieren | komijn en kurkuma | tussendoortje | 127 | |
| Milkshake | bosbessen en gember | tussendoortje | 127 | |
| Indiase geparfumeerde thee | melk en honing | tussendoortje | 129 | |
| Sandwiches | portabella en mozarella | tussendoortje | 129 | |
| Fluwelige yoghurtshake | zacht zomerfruit | tussendoortje | 130 | |
| Vegetarische paté | van tofu en linzen | tussendoortje | 130 | |
| Terrine uit de moestuin | linzen, prei, wortelen, sojabonen | tussendoortje | 131 | |
| Edamame | sel de Guérande | tussendoortje | 131 | |
| Komkommer | wakame en sesamzaad | hors-d'oeuvre | 132 | |
| Thaise knoedels | varkensvlees | hors-d'oeuvre | 132 | |
| Tartinade | tofu en lijnzaad | hors-d'oeuvre | 134 | |
| Gemarineerde kerstomaatjes | vinaigrette | hors-d'oeuvre | 134 | |
| Oriëntaalse guacamole | sake | hors-d'oeuvre | 135 | |
| Kachumber | limoensap | hors-d'oeuvre | 135 | |
| Op zijn Mexicaans gevulde tomaten | avocado, maïs, paprika, lente-ui | hors-d'oeuvre | 136 | |
| Indiase raita | met komkommer | hors-d'oeuvre | 137 | |
| Tofu | sojasaus | hors-d'oeuvre | 137 | |
| Misosoep | broccoli, boerenkool | soep | 139 | |
| Dashi | bonitovlokken | soep | 139 | |
| Romige bloemkoolsoep | kurkuma | soep | 140 | |
| Andalusische gazpacho | tomaat, komkommer, paprika, ui | soep | 140 | |
| Soep van waterkers en prei | kippenbouillon | soep | 141 | |
| Thaise soep | kippenbouillon | soep | 141 | |
| Broccolisoep | kippenbouillon | soep | 142 | |
| Koolsoep | sojabonen | soep | 142 | |
| Boerenkoolsoep | kippenbouillon | soep | 143 | |
| Preisoep | kippenbouillon | soep | 143 | |
| Mediterrane bonensoep | witte bonen, sperziebonen | soep | 144 | |
| Uiensoep | met knoflook | soep | 144 | |
| Balinese soep | kokosmelk | soep | 145 | |
| Soep van appels en tomaten | kippenbouillon | soep | 145 | |
| Pikante garnalensoep | shiitakes | soep | 146 | |
| Cubaanse soep van zwarte bonen | kippenbouillon | soep | 146 | |
| Romige spinaziesoep | kippen-, groentebouillon | soep | 148 | |
| Cappuccino van paddenstoelen | Thaise basilicum (dropsmaak) | soep | 148 | |
| Romige Marokkaanse soep | rundvlees en kikkererwten | soep | 150 | |
| Parelende gehaktballetjes | varkensvlees, kleefrijst | voorgerecht | 150 | |
| Ceviche van forel en citrusfruit (rauwe visschotel) | sinaasappels, citroen, grapefruit, limoen | voorgerecht | 152 | |
| Bocconcini (Mozarella) | aardbei en gember | voorgerecht | 152 | |
| Carpaccio van rode tonijn | met citrusfruit en quenelles van avocado | voorgerecht | 153 | |
| Viskoekjes | witvis | voorgerecht | 154 | |
| Paddenstoelen | gevuld met feta | voorgerecht | 154 | |
| Met olijfolie geglaceerde tomaten | basilicum | voorgerecht | 157 | |
| Lenterolletjes | cantharellen, paprika, tauge, lente-ui | voorgerecht | 157 | |
| Rozetten van coquilles en aardbeien | avocado | voorgerecht | 158 | |
| Oriëntaalse taboulé | met tuinkruiden | voorgerecht | 158 | |
| Warme sardines op een bed van gemarineerde uien | krieltjes | voorgerecht | 159 | |
| Drie dipsauzen voor rauwkost | bassisaus, tomaat en basilicum, honing en curry, knoflook en prei | voorgerecht | 159 | |
| Rundvlees | citroengras | hoofdgerecht | 160 | |
| Chili con carne | is Tex-Mex | hoofdgerecht | 160 | |
| Kip yakitori | aan stokje | hoofdgerecht | 161 | |
| Fusilli | all'arabiata | hoofdgerecht | 162 | |
| In witte wijn gepocheerde escalopes van zalm | citrussaus | hoofdgerecht | 162 | |
| Zalm teriyaki | lente-ui | hoofdgerecht | 164 | |
| Filets van witvis | Indiase kruiden | hoofdgerecht | 164 | |
| Tarbotfilets | olijfolie en rode linzen | hoofdgerecht | 166 | |
| Gekoelde sobanoedels | vinaigrette | hoofdgerecht | 166 | |
| Pasta | miso en groenten | hoofdgerecht | 169 | |
| Lamsvlees aan stokjes | ui | hoofdgerecht | 169 | |
| Pissaladière | sardine | hoofdgerecht | 171 | |
| Pastei | maïs en linzen | hoofdgerecht | 171 | |
| Lasagne | prei | hoofdgerecht | 172 | |
| Sobanoedels | tonijn en gember | hoofdgerecht | 173 | |
| Pekinese noedels | taugé | hoofdgerecht | 173 | |
| Kip | kerrie en kurkuma | hoofdgerecht | 174 | |
| Kip in korst van groen thee | paneermengsel | hoofdgerecht | 174 | |
| Gebakken kipfilet | pinda's | hoofdgerecht | 176 | |
| Zalm op bedje van krokante kool | tomatensaus | hoofdgerecht | 176 | |
| Taart | snijbiet | hoofdgerecht | 177 | |
| Strudels | groenten | hoofdgerecht | 177 | |
| Tofu gevuld met zeewier | vinaigrette | hoofdgerecht | 179 | |
| Tonijntataki op | een bedje van daikon | hoofdgerecht | 179 | |
| Taart van paksoi | appels | hoofdgerecht | 180 | |
| Stoofpot van savooiekool en kalfsvlees | wortelen | hoofdgerecht | 180 | |
| Saus voor Thaise lenterolletjes | wortel | saus en kruidenmengsel | 181 | |
| Garam Masala | komijnzaad | saus en kruidenmengsel | 181 | |
| Kerriesaus | kokosmelk | saus en kruidenmengsel | 182 | |
| Pindasaus | kokosmelk | saus en kruidenmengsel | 182 | |
| Spinazie | kerrie en pompoen | bijgerechten | 183 | |
| Indiase kool | kurkuma | bijgerechten | 183 | |
| Boerenkool | knoflook | bijgerechten | 183 | |
| Asperges uit de oven | olie | bijgerechten | 185 | |
| Gestoofde spruitjes | kurkuma | bijgerechten | 185 | |
| Gebakken taugé | lente-ui | bijgerechten | 187 | |
| Gegratineerde bloemkool | slagroom | bijgerechten | 187 | |
| Spinazie op Chinese wijze | ui | bijgerechten | 188 | |
| Stoofpotje van spruitjes en kool | boerenkool | bijgerechten | 188 | |
| Gegrilde of gebakken oesterzwammen | kippenbouillon | bijgerechten | 189 | |
| Gekonfijte zilveruitje | rozijnen | bijgerechten | 189 | |
| Pilaf | doperwtjes en amandelen | bijgerechten | 191 | |
| Mediterrane groentestoofpot | ui, courgette, aubergine, tomaat | bijgerechten | 191 | |
| Indiase basmatirijst | kippenbouillon | bijgerechten | 193 | |
| Rijst | kurkuma | bijgerechten | 193 | |
| Marokkaans gekruide wortelgroenten uit de oven | wortel, koolraap, pastinaak, aardappel, aardpeer | bijgerechten | 194 | |
| Ratatouille | aubergine, courgette, ui, paprika, tomaat | bijgerechten | 194 | |
| Salade van rauwkost en gekookte groenten | tomatensaus | salade | 196 | |
| Avocadosalade | garnalen en citrusfruit | salade | 197 | |
| Vietnamese koolsalade | kip | salade | 197 | |
| Salade van spruitjes | knolselderij en peer | salade | 200 | |
| Salade van waterkers en geitenkaas | vinaigrette | salade | 200 | |
| Salade van waterkers, frambozen en tomaten | vinaigrette | salade | 202 | |
| Koolsla | witte kool, rodekool, wortelen | salade | 202 | |
| Peulvruchtensalade | groene currypasta | salade | 203 | |
| Salade van sperziebonen en arame | rode ui | salade | 203 | |
| Mexicaanse maïssalade | amandelen | salade | 204 | |
| Salade van taugé en broccoli | amandelen | salade | 204 | |
| Groentesalade | kaas | salade | 206 | |
| Salade van spinazie en paksoi | vinaigrette | salade | 207 | |
| Peulvruchtensalade | kropsla en amandelen | salade | 207 | |
| Salade van voorjaarsgroenten | artisjokharten, tomaat, waterkers, kaas, hazelnoten | salade | 208 | |
| Warme salade van zalm | sherry | salade | 208 | |
| Nepalese salade | krieltjes | salade | 209 | |
| Warme salade van spruitjes | kappertjes | salade | 209 | |
| Brownies | kastanjes | dessert | 211 | |
| Frambozen-clafoutis | amandelen | dessert | 211 | |
| Tofupuddinkjes | pure chocola | dessert | 212 | |
| Chocolade mousse | zacht zomerfruit | dessert | 212 | |
| Groene thee | clementines | dessert | 214 | |
| Soep van zacht zomerfruit en rode wijn | bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, cranberry's | dessert | 214 | |
| Tapioca | groene thee | dessert | 217 | |
| Chocolade truffels | groene the en sojamelk | dessert | 217 |