Eten tegen kanker 2

De rol van voeding bij het ontstaan van kanker

KOOKBOEK

Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras.Vert Dick van Alkemade en Henja Schneider (receptuur). Utrecht/Antwerpen, Kosmos 2008 (vert.)

Categorie: gezond & bewust, serie

Onderwerp:  bewust, gezond, kanker, dieet

Deel 1

Links:

  • de genummerde links verwijzen naar recepten van het receptenoverzicht op mijn website
  • 00 verwijzen naar op internet door anderen opgenomen beschrijvingen
  • x = zelf uitgeprobeerd
  • ! staat op mijn lijstje om uit te proberen

Terug naar Kookboekenzoeken

Beschrijving en recensie

Achterkant boek:

Eten tegen kanker is in verschillende talen vertaald. Het boek heeft een ware revolutie ontketend, doordat het de lezers opmerkzaam heeft gemaakt op de cruciale rol die voeding speelt bij de strijd tegen kanker.
Iedereen heeft nu wel gehoord van de goede eigenschappen van kurkuma, rode wijn en groene thee.

Nog meer informatie
In "Eten tegen kanker", kookboek berichten de auteurs Richard Béliveau en Denis Gingras over de meest recente ontdekkingen met betrekking tot de relatie tussen voeding en kanker.
De lezer krijgt veel nieuws te horen over nog andere levensmiddelen met kankerwerende fytochemische stoffen, en over nieuwe gegevens over de invloed van ontstekingen en obesitas op het ontstaan van kanker.

En nu aan de slag!
Om het nuttige met het aangename te verenigen en omdat etenswaren niet alleen maar materie zijn maar ook een dagelijkse bron van genoegen, hebben de auteurs contact opgenomen met de Stichting Serge-Bruyère en de daaraan verbonden geroutineerde chef-koks, met het verzoek om meer dan 100 verrukkelijke recepten te verzamelen.
Ze zijn geïnspireerd op diverse, soms duizenden jaren oude culinaire tradities; ze maken gebruik van voedingsstoffen met erkende kankerwerende eigenschappen.

Wetenschap, gezondheid en lekker eten
hebben het nog nooit zo goed met elkaar getroffen!

Dr. Richard Béliveau is vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek, hoogleraar kankerpreventie en -behandeling aan de universiteit van Quebec in Montréal.
Dr. Denis Gingras is wetenschappelijk onderzoeker en gespecialiseerd in oncologie, en verbonden aan het Laboratorium voor moleculaire geneeskunde en hemato-oncologie van het Sainte-Justine Ziekenhuis in Montréal.

Uitgereide recensie  www.natuurdietisten.nl:

(beknopt weergave)
Het schitterend geschreven boek: ‘Eten tegen kanker’ is van de hand van twee wetenschappers die wereldwijd bekend staan als zeer vernieuwend. (...)

Ze bieden lezers een heel andere kijk op zaken als gezondheid en recepten. Die hoeven niet uit een ziekenhuis of uit een apotheek te komen, maar kunnen zo van de groentemarkt op het bord. Overal in de natuur zijn voedingstoffen te vinden die rijk zijn aan stoffen met krachtige kankerwerende eigenschappen en die de ziekte kunnen bestrijden zonder schadelijke neveneffecten. Tegenwoordig noemen we dit de zogenaamde ‘nutricijnen’.

Dit boek maakt met gloednieuwe wetenschappelijke feiten duidelijk dat:

  • Kanker te voorkomen is met de juiste voeding.
  • Met de juiste eetgewoonten de kans op kanker afneemt bij gezonde mensen.
  • Met de juiste eetgewoonten dit de groei van tumoren bij patiënten kan beïnvloeden en zelfs tenietdoen.
  • Preventie en behandeling van kanker door voeding mogelijk is.

Inhoudsopgave

Voorwoorden  8-9
Woord vooraf  10

DEEL 1  13

  1. KANKER, EEN ZIEKTE DIE JE DAGELIJKS MOET BESTRIJDEN  15
  2. KANKER EN DE OMGEVING... VAN DE CEL  29
  3. OBESITAS, EEN GEWICHTIG PROBLEEM  39
  4. VOEDING ALS DE KERN VAN KANKERPREVENTIE  49
DEEL 2  59
  1. ZEEALGEN, OM KANKER TE DOEN BEZWIJKEN VOOR DE ZANG DER
    SIRENEN  61
  2. DE MAGIE VAN PADDENSTOELEN  69
  3. LIJNZAAD VOOR EEN BETEREBESCHERMING TEGEN KANKER  79
  4. MET KRUIDEN EN SPECERIJEN KRIJG JE DE SMAAK TE PAKKEN VAN KANKERPREVENTIE!  85
  5. PROBIOTICA, BACTERIËN DIE HET BESTE MET ONS VOORHEBBEN  93
  6. KOOLTJES STOVEN  102
  7. DE KNOFLOOKFAMILIE OM KANKER OP AFSTAND TE HOUDEN  104
  8. SOJA, EEN FANTASTISCHE BRON VAN KANKERWERENDE FYTO-OESTROGENEN  106 
  9. TOMAAT EN PROSTAATKANKER: HET GEHEIM SCHUILT IN DE SAUS!  108
  10. KLEIN FRUIT, EEN GROTE VIJAND VAN KANKER  110
  11. CITRUSVRUCHTEN: MEER DAN ALLEEN VITAMINEN!  112
  12. GROENE THEE, VERDRINK ER KANKER MEE  114
  13. RODE WIJN: HET FAVORIETE DRANKJE VAN METHUSALEM  116
  14. CHOCOLADE: HOE LEKKER GEZOND KAN ZIJN  118
DEEL 3 120
  1. EN NU AAN DE SLAG!  122

Recepten

ONTBIJT EN BRUNCH  123
TUSSENDOORTJES  126
HORS-D'OEUVRES  132
BOUILLONS EN GEBONDEN SOEPEN  138
VOORGERECHTEN  150
HOOFDGERECHTEN  160
SAUZEN EN KRUIDENMENGSELS  181
BIJGERECHTEN  183
SALADES  195
DESSERTS  210

Dankbetuiging  218
Bibliografie  219
Receptenregister  220

Recepten

links recept met menugang blz
  Cranberrygelei ahornsiroop en sinaasappel ontbijt en brunch   123
  Muesli cranberry's ontbijt en brunch   123
  Kastanjebrood noten en rode wijn ontbijt en brunch   124
  Opkikker van grapefruit munt en sinaasappel tussendoortje 126
  Brosse havermoutkoekjes gember tussendoortje  126
  Indiase eieren komijn en kurkuma tussendoortje  127
  Milkshake bosbessen en gember tussendoortje  127
  Indiase geparfumeerde thee melk en honing tussendoortje  129
  Sandwiches portabella en mozarella tussendoortje  129
  Fluwelige yoghurtshake zacht zomerfruit tussendoortje  130
  Vegetarische paté van tofu en linzen tussendoortje  130
  Terrine uit de moestuin linzen, prei, wortelen, sojabonen tussendoortje  131
  Edamame sel de Guérande tussendoortje  131
  Komkommer wakame en sesamzaad hors-d'oeuvre 132
  Thaise knoedels varkensvlees hors-d'oeuvre 132
  Tartinade tofu en lijnzaad hors-d'oeuvre 134
  Gemarineerde kerstomaatjes vinaigrette hors-d'oeuvre 134
  Oriëntaalse guacamole sake hors-d'oeuvre 135
  Kachumber limoensap hors-d'oeuvre 135
  Op zijn Mexicaans gevulde tomaten avocado, maïs, paprika, lente-ui hors-d'oeuvre 136
  Indiase raita met komkommer hors-d'oeuvre 137
  Tofu sojasaus hors-d'oeuvre 137
  Misosoep broccoli, boerenkool soep  139
  Dashi bonitovlokken soep  139
  Romige bloemkoolsoep kurkuma soep  140
  Andalusische gazpacho tomaat, komkommer, paprika, ui soep  140
  Soep van waterkers en prei kippenbouillon soep  141
  Thaise soep kippenbouillon soep  141
  Broccolisoep kippenbouillon soep  142
  Koolsoep sojabonen soep  142
  Boerenkoolsoep kippenbouillon soep  143
  Preisoep kippenbouillon soep  143
  Mediterrane bonensoep witte bonen, sperziebonen soep  144
  Uiensoep met knoflook soep  144
  Balinese soep kokosmelk soep  145
  Soep van appels en tomaten kippenbouillon soep  145
  Pikante garnalensoep shiitakes soep  146
  Cubaanse soep van zwarte bonen kippenbouillon soep  146
  Romige spinaziesoep kippen-, groentebouillon soep  148
  Cappuccino van paddenstoelen Thaise basilicum (dropsmaak) soep  148
  Romige Marokkaanse soep rundvlees en kikkererwten soep 150
  Parelende gehaktballetjes varkensvlees, kleefrijst voorgerecht 150
  Ceviche van forel en citrusfruit (rauwe visschotel) sinaasappels, citroen, grapefruit, limoen voorgerecht 152
  Bocconcini (Mozarella) aardbei en gember voorgerecht 152
  Carpaccio van rode tonijn met citrusfruit en quenelles van avocado voorgerecht 153
  Viskoekjes witvis voorgerecht 154
  Paddenstoelen gevuld met feta voorgerecht 154
  Met olijfolie geglaceerde tomaten basilicum voorgerecht 157
  Lenterolletjes cantharellen, paprika, tauge, lente-ui voorgerecht 157
  Rozetten van coquilles en aardbeien avocado voorgerecht 158
  Oriëntaalse taboulé met tuinkruiden voorgerecht 158
  Warme sardines op een bed van gemarineerde uien krieltjes voorgerecht 159
  Drie dipsauzen voor rauwkost bassisaus, tomaat en basilicum, honing en curry, knoflook en prei voorgerecht 159
  Rundvlees citroengras hoofdgerecht 160
  Chili con carne is Tex-Mex hoofdgerecht 160
  Kip yakitori aan stokje hoofdgerecht 161
  Fusilli all'arabiata hoofdgerecht 162
  In witte wijn gepocheerde escalopes van zalm citrussaus hoofdgerecht 162
  Zalm teriyaki lente-ui hoofdgerecht 164
  Filets van witvis Indiase kruiden hoofdgerecht 164
  Tarbotfilets olijfolie en rode linzen hoofdgerecht 166
  Gekoelde sobanoedels vinaigrette hoofdgerecht 166
  Pasta miso en groenten hoofdgerecht 169
  Lamsvlees aan stokjes ui hoofdgerecht 169
  Pissaladière sardine hoofdgerecht 171
  Pastei maïs en linzen hoofdgerecht 171
  Lasagne prei hoofdgerecht 172
  Sobanoedels tonijn en gember hoofdgerecht 173
  Pekinese noedels taugé hoofdgerecht 173
  Kip kerrie en kurkuma hoofdgerecht 174
  Kip in korst van groen thee paneermengsel hoofdgerecht 174
  Gebakken kipfilet pinda's hoofdgerecht 176
  Zalm op bedje van krokante kool tomatensaus hoofdgerecht 176
  Taart snijbiet hoofdgerecht 177
  Strudels groenten hoofdgerecht 177
  Tofu gevuld met zeewier vinaigrette hoofdgerecht 179
  Tonijntataki op een bedje van daikon hoofdgerecht 179
  Taart van paksoi appels hoofdgerecht 180
  Stoofpot van savooiekool en kalfsvlees wortelen hoofdgerecht 180
  Saus voor Thaise lenterolletjes wortel saus en kruidenmengsel 181
  Garam Masala komijnzaad saus en kruidenmengsel 181
  Kerriesaus kokosmelk saus en kruidenmengsel 182
  Pindasaus kokosmelk saus en kruidenmengsel 182
  Spinazie kerrie en pompoen bijgerechten  183
  Indiase kool kurkuma bijgerechten  183
  Boerenkool knoflook bijgerechten  183
  Asperges uit de oven olie bijgerechten  185
  Gestoofde spruitjes kurkuma bijgerechten  185
  Gebakken taugé lente-ui bijgerechten  187
  Gegratineerde bloemkool slagroom bijgerechten  187
  Spinazie op Chinese wijze ui bijgerechten  188
  Stoofpotje van spruitjes en kool boerenkool bijgerechten  188
  Gegrilde of gebakken oesterzwammen kippenbouillon bijgerechten  189
  Gekonfijte zilveruitje rozijnen bijgerechten  189
  Pilaf doperwtjes en amandelen bijgerechten  191
  Mediterrane groentestoofpot ui, courgette, aubergine, tomaat bijgerechten  191
  Indiase basmatirijst kippenbouillon bijgerechten  193
  Rijst kurkuma bijgerechten  193
  Marokkaans gekruide wortelgroenten uit de oven wortel, koolraap, pastinaak, aardappel, aardpeer bijgerechten  194
  Ratatouille aubergine, courgette, ui, paprika, tomaat bijgerechten  194
  Salade van rauwkost en gekookte groenten tomatensaus salade 196
  Avocadosalade garnalen en citrusfruit salade 197
  Vietnamese koolsalade kip salade 197
  Salade van spruitjes knolselderij en peer salade 200
  Salade van waterkers en geitenkaas vinaigrette salade 200
  Salade van waterkers, frambozen en tomaten vinaigrette salade 202
  Koolsla witte kool, rodekool, wortelen salade 202
  Peulvruchtensalade groene currypasta salade 203
  Salade van sperziebonen en arame rode ui salade 203
  Mexicaanse maïssalade amandelen salade 204
  Salade van taugé en broccoli amandelen salade 204
  Groentesalade kaas salade 206
  Salade van spinazie en paksoi vinaigrette salade 207
  Peulvruchtensalade kropsla en amandelen salade 207
  Salade van voorjaarsgroenten artisjokharten, tomaat, waterkers, kaas, hazelnoten salade 208
  Warme salade van zalm sherry salade 208
  Nepalese salade krieltjes salade 209
  Warme salade van spruitjes kappertjes salade 209
  Brownies kastanjes dessert  211
  Frambozen-clafoutis amandelen dessert 211
  Tofupuddinkjes pure chocola dessert 212
  Chocolade mousse zacht zomerfruit dessert 212
  Groene thee clementines dessert 214
  Soep van zacht zomerfruit en rode wijn bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, cranberry's dessert 214
  Tapioca groene thee dessert 217
  Chocolade truffels groene the en sojamelk dessert 217