Deegreepjes met rasterroller
Bronnen |
|
Keuken |
Nederlands, Limburgs |
Techniek |
bakken |
Type |
lekkernij, taart |
Categorie |
fruit, gebak, taart |
Dieet |
cholesterolverlagend |
Bevat per 100g
|
|
Een punt is ongeveer 150 g | |
miekedewaal.nl - recepten |
Vulling:
Deeg:
Hoeveelheid aanpassen naar 300g
Zie:weekendbakery
zelfmaakrecepten.nl
vlaairecepten
Kersenvulling
Laat de kersen uitlekken en doe 200 ml van het
uitlekvocht in een pannetje. Doe 50 ml in een schaaltje
en vermeng het met het aardappelzetmeel. Je zult
waarschijnlijk wat vocht overhouden.
Doe de suiker bij het vocht in het pannetje en breng dit
aan de kook. Voeg er het bindpapje aan toe en roer dit goed
door, zodat het sap indikt. Laat het ongeveer 1 minuut koken.
Voeg dan de uitgelekte kersen toe en laat deze nog 1 minuut
meekoken.
Laat het geheel afkoelen.
Deeg
Klop in een
schaaltje het ei los.
Verwarm de melk in een pannetje, totdat deze lauw is en los de gist
erin op.
Doe het zout in een beslagkom van de keukenmachine en zeef de bloem er
boven.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg de boter, suiker en het
losgeklopte ei toe en giet het melk-gistmengsel er bij.
Kneed in minimaal 10 minuten een soepel deeg met behulp van de mixer of
een keukenmachine met deeghaken.
Controleer het deeg met de hand. Is het te plakkerig, doe
er dan wat bloem bij. Is het te droog, doe er dan wat melk bij.
Maak een bal van het deeg en laat het 1 uur rijzen op een warme
plaats afgedekt met een vochtige doek.
Vlaaivorm vullen en bakken
Verwarm de oven voor op 200° (220 gaat te hard)
Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en
een hoogte van 3 centimeter in met boter.
Kneed het deeg nog
kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot
een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de
vorm met 2/3 van het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg,
dat over de rand hangt.
Prik hier en daar een gaatje in het deeg en bestrooi de bodem met de
paneermeel.
Schep het kersenmengsel in de vorm.
Rol het restant van het deeg op een bebloemde werkblad
uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 3mm dikte. Snijd hier
repen van 2cm breed van. Leg de reepjes als een raster op het
deeg of vlecht ze.
Je kunt ook een een deegsnijder of rasterroller gebruiken om de
plak in reepjes te snijden.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart 25-35 minuten.
Laat de vlaai een half uur afkoelen, voordat je deze uit de vorm haalt. Schuif hem dan op een rooster en laat hem verder afkoelen.
Tip: