317

Kersenvlaai

Homepage Mieke de Waal
  • 2 uur - 30 min bakken
  • nagerecht, koffie, thee
  • 8-10 personen

rutgerbakt  marielleindekeuken 

Nederlands, Limburgs
bakken
lekkernij, taart
fruit, gebak, taart
cholesterolverlagend
  • Energie: 260 kcal
  • Eiwit: 2 g
  • Vet: 11 g, verzadigd  2,6 g
  • Koolhydraten:39,8 g, suikers 14,3 g
  • Zout: 0,6 g
  • Vezels: 0,8 g
Een punt is ongeveer 150 g
miekedewaal.nl - recepten

Materialen

  • zeef
  • pannetje voor de kersen
  • schaaltje voor uitlekvocht
  • garde
  • schaaltje voor het ei
  • pannetje voor de melk
  • keukenmachine met beslagkom
  • doek
  • vlaaivorm van 28 cm
  • kwastje
  • deegroller
  • eventueel een vlaaienraster of rasterroller
  • rooster

Ingrediënten

Vulling:

  • 700 gram kersen op sap uit pot of blik
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • 50 gram fijne suiker of: 65 gram en 8 gram vanillesuiker

Deeg:

Hoeveelheid aanpassen naar 300g
Zie:weekendbakery zelfmaakrecepten.nl vlaairecepten

  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 7 gr gedroogde gist (1 zakje)
  • ½ theelepel zout
  • 375 gr patentbloem
  • 60 gr boter
  • 45 gr fijne suiker
  • boter om de vorm in te vetten
  • bloem voor het werkblad
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • grove suiker om te bestrooien (optioneel)
  • rooster

Bereiden

Kersenvulling
Laat de kersen uitlekken en doe 200 ml van het uitlekvocht in een pannetje. Doe 50 ml in een schaaltje en vermeng het met het aardappelzetmeel. Je zult waarschijnlijk wat vocht overhouden.
Doe de suiker bij het vocht in het pannetje en breng dit aan de kook. Voeg er het bindpapje aan toe en roer dit goed door, zodat het sap indikt. Laat het ongeveer 1 minuut koken.
Voeg dan de uitgelekte kersen toe en laat deze nog 1 minuut meekoken.
Laat het geheel afkoelen.

Deeg
Klop in een schaaltje het ei los.
Verwarm de melk in een pannetje, totdat deze lauw is en los de gist erin op.
Doe het zout in een beslagkom van de keukenmachine en zeef de bloem er boven.
Maak een kuiltje in de bloem en voeg de boter, suiker en het losgeklopte ei toe en giet het melk-gistmengsel er bij.
Kneed in minimaal 10 minuten een soepel deeg met behulp van de mixer of een keukenmachine met deeghaken.
Controleer het deeg  met de hand. Is het te plakkerig, doe er dan wat bloem bij. Is het te droog, doe er dan wat melk bij.
Maak een bal van het deeg en laat het 1 uur rijzen op een warme plaats afgedekt met een vochtige doek.

 

Vlaaivorm vullen en bakken

Verwarm de oven voor op 200° (220 gaat te hard)

Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter.
Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met 2/3 van het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg, dat over de rand hangt.
Prik hier en daar een gaatje in het deeg en bestrooi de bodem met de paneermeel.
Schep het kersenmengsel in de vorm.

Rol het restant van het deeg op een bebloemde werkblad uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 3mm dikte. Snijd hier repen van 2cm breed van. Leg de reepjes als een raster op het deeg of vlecht ze.
Je kunt ook een een deegsnijder of rasterroller gebruiken om de plak in reepjes te snijden.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de taart 25-35 minuten.

Laat de vlaai een half uur afkoelen, voordat je deze uit de vorm haalt. Schuif hem dan op een rooster en laat hem verder afkoelen.

Tip:

  • Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt. 
  • Bestrijk de reepjes met water (of geklopt ei) en strooi er wat grove suiker over.

Deegreepjes met rasterroller

Laat de kersen afkoelen

Schep het kersenmengsel in de vorm

Deegreepjes met de roller

31-10-2021  nr. 317, gewijzigd op: 01-11-22 00:51:52