Luilekkerland400 jaar koken in Nederland |
| Onno en Charlotte Kleyn. Amsterdam,
Amsterdam University Press, 2018 Categorie: keuken, allerlei Onderwerp: Nederlands, geschiedenis, kookboeken, |
Links:
Terug naar Kookboekenzoeken
| recept | bron | indeling | jaartal | blz |
| Eieren van Magirus | Het Koocboec van Antonius Magirus | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1612 | 19 |
| Karnemelkstruif | De schrandere Stichtsche keuken-meid | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1754 | 23 |
| Vloeibaar amandeldessert | Het Nieuw burgerkeukenboek ;4de druk; | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1827 | 24 |
| Schijnstokvis met mosterdsaus1 | Meulenhoff 's Oorlogs-kookboek | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1918 | 26 |
| Schijnstokvis met mosterdsaus1 | Meulenhoff 's Oorlogs-kookboek | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1918 | 26 |
| Gort met karnemelk en pruimen | Eenvoudige recepten, Martine Wittop Koning ; 62ste druk; | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1952 | 28 |
| Gevulde flensjes | 20 Yoghurt verrassingen | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1938 | 30 |
| Tuinbonen in uiensaus | Het volkomen kookboek | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1976 | 33 |
| Gevulde venkelknollen | Jong en oud van vroeg tot laat, 'n boekje van Albert Heijn, over Nederlandse kaas | 1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivel | 1985 | 34 |
| Pistachetaart | Het Hollands, of Neederlands kook-boek | 2. PRESENTATIE - Het oog wil ook wat | 1724 | 39 |
| Aardappelpasteitjes met cantarellenragout | Kook- en huishoudboek 9de druk | 2. PRESENTATIE - Het oog wil ook wat | 1960 | 50 |
| Knakworst à la Créole | Ik kan koken: geïllustreerd handboek voor allen, die willen leren koken en de eisen van een goede kookinrichting willen leren kennen 18de druk | 2. PRESENTATIE - Het oog wil ook wat | 1911, 1958 | 52 |
| Tomaten met doperwtenvulling | Volkomen kookboek | 2. PRESENTATIE - Het oog wil ook wat | 1976 | 52 |
| Uiensoep | De geoefende en ervaren keuken-meester, of de verstandige kok | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1737 | 63 |
| Stevige doperwtensoep met piepkuikens | Het Volkoomen Neerlandsch kookkundig woordenboek voorgesteld in de Friesche keukenmeid en verstandige huishoudster 2de druk, | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1791 | 65 |
| Gestoofde Aard-appelen met Uijen of Ziepels | De Friesche keuken-meid | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1772 | 70 |
| Slapakketjes met gehakt | Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1916 | 73 |
| Stevige bonensoep met rauwe andijvie, spinazie of soepgroenten | Allerlei met rauwe groente, Folder van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1955 | 77 |
| Gebakken knolselderij | Groente gewoon anders. 750 recepten & 60 menu's voor elk seizoen | 3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar | 1974 | 79 |
| Kipcroquetten | Het Oorspronkelijk Israëlitisch kookboek | 4. ONGELIJKHEID - Adel verplicht | 1894 | 85 |
| Kip met renaissancesaus | Het Coc-boec | 4. ONGELIJKHEID - Adel verplicht | 1593 | 87 |
| Savooise koekjes | Betje, de goedkoope keukenmeid | 4. ONGELIJKHEID - Adel verplicht | 1850 | 90 |
| Biefstuk tartare | Kookboek voor kerels | 4. ONGELIJKHEID - Adel verplicht | 1978 | 94 |
| Amandelpudding met granaatappelpitjes | Eenen nyeuwen coock boeck | 5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . . | 1560 | 103 |
| Groene gnocchi | De geoeffende en ervaren keuken-meester, of de verstandige kok | 5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . . | 1701 | 104 |
| Wortelpudding met wijnsaus | Nieuw burgerkeukenboek 4de druk | 5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . . | 1827 | 107 |
| Rood stekelvarkenpudding | Anna, de kleine keukenmeid | 5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . . | 1870 | 110 |
| Citroenrijst met vanillesaus | Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool 4de druk | 5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . . | 1916 | 115 |
| Croquetten van bruine bonen, groene erwten of capucíjners | Goede recepten voor slechte tijden2de druk | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1918 | 123 |
| Stamppot van peentjes en groene erwten met peterseliesaus | Recepten van de Rotterdamsche Huishoudschool | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1918 | 129 |
| Gekookte makreel met zure saus | Kookkunst voor den distributietijd | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1940 | 132 |
| Quenelles van aardappelen | Beukenhorster recepten uit twee wereldoorlogen. 1914-1918, 1939-? | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1944 | 134 |
| Athletenschotel | Lekker koken voor weinig geld. Honderd goedkoope recepten | 6.OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet | 1934 | 135 |
| Kip met sinaasappel | Eenen seer schoonen ende excellenten Coc-boec | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1593 | 140 |
| Kip met eiersaus | De schrandere Stichtsche keuken-meid | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1754 | 146 |
| Zwartzuur van eend | Oost-Indisch kookboek | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1866 | 148 |
| Kippensoep met rijst | Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid 6de druk | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1828 | 150 |
| Kip met prei | Uitgewerkt uit 100 Avonturen met een Pollepel | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1939 | 157 |
| Parelhoen à la Normande | Het Nieuw Margriet Kookboek | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1978 | 165 |
| Kippenleverpaté | Bistro Koken | 7 VOGELS - Van diverse pluimage | 1973 | 166 |
| Rozensuiker | Secreet-boeck vol heerlijcke konsten | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1600 | 172 |
| Saffraansaus | Eenen seer schoonen ende excellenten coc-boec van Carolus Battus | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1593 | 174 |
| Korianderlimonade | Het Hollands, of Neederlands kook-boek | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1724 | 179 |
| Koffie met ei | Eenvoudige berekende recepten | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1901 | 182 |
| Sesaté van tèrongs aubergines | Groot vegetarisch kookboek | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1912 | 190 |
| Kleine pompoentjes | Het Macrobiotisch kookboek | 8. GEZONDHEID - Laat uw voedsel uw medicijn zijn | 1974 | 196 |
| Warme kersen op croutons | Eenen seer schoonen en excellenten coc-boek | 9. VET - Met je neus in de boter | 1593 | 201 |
| Uijensaus | Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid 5de druk | 9. VET - Met je neus in de boter | 1828 | 206 |
| Béarnaisesaus | Het Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool 4de druk, | 9. VET - Met je neus in de boter | 1916 | 209 |
| Seroendeng | Archa kookboek. indische gerechten | 9. VET - Met je neus in de boter | 1935 | 213 |
| Varkenskarbonaden met mosterd en druiven | Het volkomen kookboek | 9. VET - Met je neus in de boter | 1976 | 214 |
| Eend met olijven | Koken in de jaren tachtig | 9. VET - Met je neus in de boter | 1980 | 216 |
| Kabeljauwstaart met ansjovis, kappers en augurkjes | Volmaakte grond-beginzelen der keuken-kunde, Zynde eene beknopte voorstelling en considerabele vermeerdering van de volmaakte Hollandsche keuken-meid | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1752 | 223 |
| Artisjokken-roomtaart | Het Hollands, of Neederlands kook-boek | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1724 | 227 |
| Komkommer in het zuur | Betje de goedkoope keukenmeid | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1862 | 231 |
| Mamuko - Sashimi rauwe vis | Wereld-kookboek | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1936 | 235 |
| Portugese spinaziesla | Mannen zijn lekkerbekken: een culinaire wereldreis in 500 recepten | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1959 | 239 |
| Erwtensoep | Voeding goed, volk gezond: Surinaams kookboek | 10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker | 1954 | 243 |
| Gestoofde paddenstoelen met peterselie | De volmaakte Hollandsche keuken-meid | 11. ETIOUETTE - Ork ork ork soep eet je met een . . . | 1746 | 248 |
| Bowl voor kinderen | Anna, de kleine keukenmeid | 11. ETIOUETTE - Ork ork ork soep eet je met een . . . | 1870 | 251 |
| Asperges met Peterselie | Ik kan koken: geïllustreerd handboek voor degenen, die de keuken in het algemeen en de behandeling der gerechten in het bijzonder willen leeren | 11. ETIOUETTE - Ork ork ork soep eet je met een . . . | 1911 | 253 |
| Gembercake | Gids voor de gastvrouw | 11. ETIOUETTE - Ork ork ork soep eet je met een . . . | 1968 |
258 |
Bij de recepten 9
Verantwoording 11
Recepten 12
1. ZUIVEL - Op zuivel is werk van de duivelEieren van Magirus 19
het Koocboec van Antonius Magirus(1612)
Karnemelkstruif 23
De schrandere Stichtsche keuken-meid (1754)
Vloeibaar amandeldessert 24
het Nieuw burgerkeukenboek (4de druk 1827)
Gort met karnemelk en pruimen 28
Eenvoudige recepten, Martine Wittop Koning (62ste
druk 1952)
Gevulde flensjes 30
20 Yoghurt verrassingen (1938)
Tuinbonen in uiensaus 33
Het volkomen kookboek (1976)
Gevulde venkelknollen 34
Jong en oud van vroeg tot laat,
'n boekje van Albert Heijn, over Nederlandse
kaas (ca. 1985)
2. PRESENTATIE - Het oog wil ook wat
Pistachetaart 39
Het Hollands, of Neederlands kook-boek (1724)
Aardappelpasteitjes met cantarellenragout 50
Kook- en huishoudboek (9de druk 1960)
Knakworst à la Créole 52
ik kan koken: geïllustreerd handboek voor allen, die
willen leren koken en de
eisen van een goede kookinrichting willen leren kennen (1911, 18de druk 1958).
Tomaten met doperwtenvulling 52
volkomen kookboek (1976)
3. GROENTE - Nu zijn de rapen gaar
Uiensoep 63
De geoefende en ervaren keuken-meester, of de
verstandige kok (1737)
Stevige doperwtensoep met piepkuikens 65
het Volkoomen Neerlandsch kookkundig woordenboek
voorgesteld in de Friesche
keukenmeid en verstandige huishoudster (2de druk, 1791)
Gestoofde Aard-appelen met Uijen of Ziepels 70
de Friesche keuken-meid(1772)
Slapakketjes met gehakt 73
Kookboek van de Amsterdamsche huishoudschool(1916)
Stevige bonensoep met rauwe andijvie, spinazie of
soepgroenten 77
Allerlei met rauwe groente, Folder van het
Voorlichtingsbureau voor de Voeding
(1955)
Gebakken knolselderij 79
Groente gewoon anders. 750 recepten & 60 menu's voor
elk seizoen (1974)
Kipcroquetten
85
het Oorspronkelijk Israëlitisch kookboek (1894)
Kip met renaissancesaus 87
het Coc-boec(1593)
Savooise koekjes 90
Betje, de goedkoope keukenmeid (1850)
Biefstuk tartare 94
Kookboek voor kerels (1978)
5. PUDDING - En voor mij rijstebrij . . .
Amandelpudding met granaatappelpitjes 103
Eenen nyeuwen coock boeck(1560)
Groene gnocchi 104
De geoeffende en ervaren keuken-meester, of de
verstandige kok(1701)
Wortelpudding met wijnsaus 107
Nieuw burgerkeukenboek (4de druk 1827)
Rood stekelvarkenpudding
110
Anna, de kleine keukenmeid (1 870)
Citroenrijst met vanillesaus
115
Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool (4de
druk 1916)
6. OORLOG - Honger maakt rauwe bonen zoet
Croquetten van bruine bonen, groene erwten of
capucíjners 123
Goede recepten voor slechte tijden(2de druk 1918)
Schijnstokvis met mosterdsaus 126
Meulenhoff 's Oorlogs-kookboek (1918)
Stamppot van peentjes en groene erwten met
peterseliesaus 129
Recepten van de Rotterdamsche Huishoudschool(1918)
Gekookte makreel met zure saus 132
Kookkunst voor den distributietijd (1940)
Quenelles van aardappelen 134
Beukenhorster recepten twee wereldoorlogen.
1914-1918, 1939-?(1944)
Athletenschotel 135
Lekker koken voor weinig geld. Honderd goedkoope
recepten (1934)
7 VOGELS - Van diverse pluimage
Kip met sinaasappel 140
Eenen seer schoonen ende excellenten Coc-boec(1593)
Kip met eiersaus 146
De schrandere Stichtsche keuken-meid (1 754)
Zwartzuur van eend 148
Oost-Indisch kookboek (1866)
Kippensoep met rijst 150
Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid (6de
druk 1828)
Kip met prei 157
gewerkt 100 Avonturen met een Pollepel(1939)
Parelhoen à la Normande 165
het Nieuw Margriet Kookboek (1978)
Kippenleverpaté 166
Bistro Koken (1973)
Rozensuiker 172
Secreet-boeck vol heerlijcke konsten (1600)
Saffraansaus 174
Eenen seer schoonen ende excellenten coc-boec van
Carolus Battus (1593)
Korianderlimonade 179
Het Hollands, of Neederlands kook-boek (1724)
Koffie met ei 182
Eenvoudige berekende recepten (1901)
Sesaté van tèrongs (aubergines) 190
Groot vegetarisch kookboek (1912).
Kleine pompoentjes 196
het Macrobiotisch kookboek (1974)
9. VET - Met je neus in de boter
Warme kersen op croutons 201
Eenen seer schoonen en excellenten coc-boek(1593)
Uijensaus 206
Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid (5de druk
1828)
Béarnaisesaus 209
het Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (4de
druk, 1916)
Seroendeng 213
Archa kookboek. indische gerechten (1935)
Varkenskarbonaden met mosterd en druiven 214
Het volkomen kookboek (1976)
Eend met olijven 216
Koken in de jaren tachtig (1980)
10. EXOTISME - Wat je van ver haalt is lekker
Kabeljauwstaart met ansjovis, kappers en augurkjes
223
Volmaakte grond-beginzelen der keuken-kunde, Zynde
eene beknopte voorstelling en considerabele vermeerdering van de volmaakte Hollandsche keuken-meid
(1752)
Artisjokken-roomtaart 227
Het Hollands, of Neederlands kook-boek (1724)
Komkommer in het zuur 231
Betje de goedkoope keukenmeid (1862)
Mamuko - Sashimi (rauwe vis) 235
Wereld-kookboek (1936)
Portugese spinaziesla 239
Mannen zijn lekkerbekken: een culinaire wereldreis
in 500 recepten (1959)
Erwtensoep 243
Voeding goed, volk gezond: Surinaams kookboek (1954)
11. ETIOUETTE - Ork ork ork soep eet je met een . . .
Gestoofde paddenstoelen met peterselie 248
De volmaakte Hollandsche keuken-meid(1746)
Bowl voor kinderen 251
Anna, de kleine keukenmeid(1870)
Asperges met Peterselie 253
ik kan koken: geïllustreerd handboek voor degenen,
die de keuken in het algemeen en de behandeling der gerechten in het bijzonder
willen leeren (1911)
Gembercake 258
Gids voor de gastvrouw (1 968)
Tot besluit
Dank aan
De collectie geschiedenis van de voeding - Marike van Roon
Bronnen
Verantwoord1ng afbeeldingen
Register recepten
Register